Méregtelenítés gyógynövényekkel

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Az évszakok változása időről-időre szükségessé teszi szervezetünk számára a méregtelenítést, amit a közhiedelemmel ellentétben nem csak böjtöléssel tudunk elérni, illetve elősegíteni, hanem gyógynövények alkalmazásával is, amelyek szó szerint kitisztítják szervezetünket. Hogy melyek ezek a gyógynövények? Az egyik legjobb ismert és alkalmazott méregtelenítő gyógynövényünk a tavasz egyik első hírnöke, a medvehagyma. Az utóbbi időben különösen nagy népszerűségnek örvendő finomság fűszerként sem utolsó, ugyanakkor önmagában is finoman fogyasztható.

A legjobb, ha nyersen esszük, önmagában, ezzel ugyanis nagyszerű salaktalanító, valamint gyomor- és vértisztító hatást érhetünk el, de segít a magas vérnyomás csökkentésében is.


Szintén kitűnően alkalmazható salaktalanításra a körömvirág is, ami vérünket, gyomrunkat és bélrendszerünket egyaránt tisztítja. Érdemes tavasszal és ősszel kúraszerűen fogyasztani belőle, méghozzá tea formájában. A megfelelő salaktalanító körömvirág teához egy nagy teáskanál szárított teafüvet adunk 2 deciliter forrásban lévő vízhez.

Noha a cickafarkat elsődlegesen gyulladások esetén alkalmazzuk, illetve női problémákra, tavasszal a salaktalanítást is segíti, hozzájárul a gyomor megfelelő működéséhez és fokozza a bélbolyhok tevékenységét, miközben vérünket is tisztítja. Hasonlóan készítjük el, mint a körömvirág teáját.

Ha egy igazán hatásos és olcsó salaktalanító kúrát akarunk tartani, akkor érdemes a csalán mellett voksolnunk, hiszen kiemelkedő gyógyhatása mellett remek tisztító hatása van, ezáltal segíti a gyomor munkáját, a székletürítést, miközben felfrissít és energiát ad, illetve vérünket is tisztítja.

Teáját áztatni nem szabad és ízesíteni sem, legfeljebb egy kis mentával, ha nagyon nem szeretjük az ízét.