Mézzel kapcsolatos tévhitek

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Megfázás esetén talán elsőként mindig a természetes gyógymódok felé szeretünk fordulni, hiszen nagyon sok olyan ember van, aki nem szívesen szed be orvos által felírt gyógyszereket. Ez tulajdonképpen egészen addig nem is probléma, amíg valóban csak egy kis megfázásról van szó, ám sajnos vannak olyan esetek is, amikor egy komolyabb betegség ellen próbálunk meg védekezni a házi módszerekkel. Ilyenkor sajnos súlyos szövődményei is lehetnek a nem megfelelően kezelt betegségnek, így indokolt esetben jobb, ha inkább orvosi segítséget kérünk a gyógyuláshoz. A nátha kezelése céljából, gyakran fogyasztunk citromos teát, amelyet mézzel dúsítunk.

A méznek sok áldásos hatása ismeretes, ezért előszeretettel alkalmazzuk azt, a meghűléses betegségek kapcsán. Igen ám, de mi a helyzet abban az esetben, ha a meghűléssel küszködő személy allergiás? Ilyen esetben gyakran tapasztalható az, hogy a náthás köhögés a méz hatására nem enyhül –mint ahogyan azt várta volna a beteg – hanem éppen ellenkezőleg, elkezd erősödni, már-már fullasztóvá válik.

A beteg azt hiheti, hogy mindez a betegség miatt van, ezért még nagyobb mennyiségben kezdi el fogyasztani a mézes teát, a probléma pedig még tovább fokozódik. Azok tehát, akik nyáron szenvednek a pollenek okozta allergiától, jobb, ha óvatosan bánnak a mézzel is, hiszen az apró méhek a virágok pollenjéből gyűjtik össze a mézhez szükséges nektárt.

Bár a virágporból csak igen kis mennyiség kerül bele a mézbe, egy rendkívül érzékeny személy számára akár súlyos allergiás reakciót tud okozni ez a pici mennyiség is. Megfázás esetén tehát, ha tudod magadról, hogy allergiás vagy a virágporra, akkor csak óvatosan, mértékkel fogyassz mézet, vagy mézzel dúsított teát.

A méz tehát, nem minden embernek válik be megfázásra! Tévhit, hogy a méz meggyógyítja a náthát, hiszen önmagában nem képes elpusztítani a betegséget okozó vírusokat és baktériumokat. A gyógyulás gyorsítására, valamint a köhögés csillapítására azonban valóban alkalmazható, mint kiegészítő terápia. Súlyos betegség esetén azonban, semmi esetre sem szabad csupán a méztől várni a gyógyulást, ahogyan azt sokan teszik.

Te szoktál otthon kísérletezni a megfázás vagy az influenza gyógyításával? Milyen praktikáid vannak a betegségek leküzdésére, vagy azok kivédésére? Szoktál rendszeresen mézet fogyasztani? Nem tapasztaltál még a mézzel kapcsolatban allergiás reakciót?