Mi a pulzusvezérelt (HRC) program és mire való?

Publikálás: | Szerző:
 

Pulzusvezérelt programok használata a futópadon, szobakerékpáron és elliptikán.

Egy modern futópad, elliptika, szobakerékpár rendelkezik egy vagy több HRC( Heart Rate Controll), vagyis puzusvezérelt programmal. Ez azt jelenti, hogy a fitnessgép felhasználója egy kompatibilis vezeték nélküli mellkasövvel EKG pontosságú adatokat küldhet a berendezésnek az éppen aktuális szívritmusáról.

A pulzusvezérelt program indításakor be kell állítani a cél pulzusértéket (pl.: 120 bpm/perc) az életkor, edzési állapot, kívánt puzustartomány függvényében. Futópad esetében a sebesség, dőlésszög vagy ezek kombinációja úgy változik, hogy a felhasználó pulzusszáma mindvégig a kívánt tartományon belül legyen. Szobakerékpárok, elliptikák esetén a mágnesfék ellenállása változik a puzusszám függvényében automatikusan. Az aktuális pulzusszám adatai a készülék kijelzőjén mindvégig leolvashatóak.
A puzusvezérelt programok hatékonyan használhatóak rehabilitációra, illetve amatőr és élsportolók esetében fejlődési célzattal is. A saját puzus céltartományáról minden esetben konzultáljon orvosával.