Mi az a spinning?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Néhány éve nagyon felkapott mozgásforma lett a spinningnek nevezett edzés. Mára szinte minden fitnessterem programjában megtalálható. Népszerűsége nem csupán a divatnak köszönhető, hanem annak, hogy valóban hatékony és emellett élvezetes edzésforma. A spinning tulajdonképpen egy edző által vezényelt, magas intenzitású, zenés biciklizés, speciális szobabiciklin. Kijelenthető, hogy ez az egyik leghatékonyabb kardio edzés, ami a kalóriaégetésen kívül fejleszti az állóképességet, a mentális képességet és lelkivilágunkra is pozitív hatást gyakorol.

Egy jó spinning edzés alatt akár 600-800 kalóirát is elégethetünk egy óra alatt, ami nagyon soknak számít, főleg, hogy közben jól szórakozunk. Egy átlagos spinning órán 10-20 ember vesz részt, az eszköz, amin tekernek egy speciálisan kifejlesztett szobabicikli, melyen több program található.

Egy edző vezeti az órát, aki folyamatosan koordinálja az eseményeket. A biciklik alkalmasak arra, hogy egyszerű terepen való biciklizést vagy épp dombnak felfelé menetet idézzenek elő, emellett még akár versenyen is részt vehetünk, ott egy helyben ülve és tekerve.

Vannak kezdő és haladó órák, a különbség általában az intenzitás mértéke. Egy kezdőt nem lehet azonnal felzavarni a hegyre, hogy aztán egy kemény versenyben fullasszák ki. Mindennek az alapja a fokozatosság, az állóképesség szép lassan lesz egyre nagyobb.

A spinning nem erőlteti meg a térdet és bokát annyira, mint mondjuk a futás, ezért azok számára is alkalmas edzésforma, akik térdproblémák, izületi bajok miatt nem tudnak napi szinten kimenni futni. Természetesen, ha valakinek ilyen jellegű problémái vannak, spinning előtt konzultáljon orvosával, vagy legalább az edzővel és számoljon be részletesen a panaszairól.

A spinning nagyon szórakoztató is amellett, hogy hatékony, így nem érezzük olyan soknak azt az egy órát, elfáradunk, hiszen ez az egyik lényege, de nem merülünk ki teljesen, mivel jól fel tud pörgetni, fel tud tölteni, és elégedetten mehetünk zuhanyozni utána.