Mi az igazság az E-számokkal kapcsolatban?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Napjainkban kétféle ember létezik. Vannak, akik rettegnek az E-számokkal ellátott ételektől és italoktól, míg a másik típusba tartozó ember egyáltalán nem vesz tudomást ezekről a jelölésekről. Rengeteg dolgot lehet manapság hallani ezekről az E-számokról. Rákkeltő, egészségkárosító és mérgező hatást tulajdonítanak egyes anyagoknak, így érthető is az, hogy soka rettegnek ezektől a káros hatásoktól. De mik is pontosan ezek az E-számok? Vajon valóban minden E betűs anyag ártalmas az egészségre? A válasz az, hogy nem, mégis soka egy kalap alá veszik ezeket az anyagokat.

Az E megjelölés az Európai Unió ötlete volt, ugyanis így szerették volna rendszerezni azokat az adalékanyagokat, amelyek belekerülnek egyes ételekbe. Jelenleg közel 1500 élelmiszer adalék létezik, ám ezek egynegyede engedélyezett csupán. Az engedélyezést kísérletek sorozata előzi meg.

Eme kísérletek során azt tesztelik a kutatók, hogy egyes anyagok, adott mennyiségben ártalmasak-e az egészségre nézve. Amennyiben az eredmény negatív, az adalékanyag engedélyezve lesz. Igen ám, de sok adalékanyag van, amely allergiás reakciót válhat ki egyes embereknél. Amennyiben sok visszajelzés érkezik egy adott adalékanyaggal szemben, úgy az adott anyagot kivonják a forgalomból.

Mit is takarnak pontosan az E-számok?

Amennyiben egy étel csomagolásán E100-tól, E 199-ig terjedő jelzést látunk, úgy biztosak lehetünk benne, hogy a termék színezéket tartalmaz. Az E 127, valamint az E123 jelzést viselő anyagok számítanak főként allergénnek, így ezek elkerülése javasolt lehet.

Az E200-tól, E299-ig terjedő jelzés a tartósítószerek jelzésére szolgál és a legtöbb problémát ezek az anyagok tudják okozni, így jobb azokat az ételeket elkerülni, amelyek E jelzésű tartósítószert tartalmaznak. Az E300-tól, E399-ig terjedő jelzéssel az antioxidáns anyagok vannak jelölve, amely nem más, mint a C-vitamin, vagyis az aszkorbinsav. Eme jelzés tehát a legártalmatlanabb kategóriába tartozik bele.

Az E 400-as jelzéssel ellátott anyagok az állományjavítók, amelyek szintén nem allergén anyagok, hiszen növényi összetétellel rendelkeznek. A legvitatottabb termékek közé azok tartoznak, amelyek az E 900-as jelzést kapják. Ezek többnyire az édesítőszerek szoktak lenni, és ezek közül többet is mérgezőnek állítottak már be. Ide tartozik például az aszpartam és a szacharin is.