Mi is az a TRX?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Valószínűleg már mindenki találkozott a TRX betűszóval, mely egy edzéstípust, egy (pontosabban kettő) eszközt jelent, de ezen felül egy levédett márkanév is.A TRX az a bizonyos sport, mely viszonylag újnak számít, de az alapjait már réges rég használták a katonai kiképzések során. A TRX a saját testsúlyra és az egyensúlyérzékre épül, kimondottan nehéz gyakorlatokat, kimerítő izomedzést jelent. Mindebből következik, hogy nagyon hatékony eszköz annak, aki izomerejét akarja növelni. A test formálásban is nagy szerepe van, hiszen az izmok kemény megdolgoztatása formásabbá teszi a testet, jobban láthatóvá válnak a megnövekedett izmok. A TRX, pontosabban a TRX Suspension Trainer, egy adag speciális heveder, amit egy biztos pontra fellógatva kell használni.

A szokásos gyakorlatok végzése közben karunk vagy lábunk a hevederben „pihen” ezzel nehezítve a gyakorlat kivitelezését. Tulajdonképpen a TRX betűszó a Totalbody Resistance Exercise elnevezésből jön össze, mely azt jelenti, hogy teljes testtel végzett ellenállásos edzés.

Az ellenállás a saját testsúly, mely egy vagy több végtagon támaszkodik, miközben egy vagy több végtagot a felfüggesztési pont tartja. A gyakorlatok intenzitását a test talajjal bezárt szöge, valamint a stabilitás mértéke (hány végtag van stabil helyzetben a talajon) adja.

Az eszközt az amerikai haditengerészet elit alakulatánál fejlesztette ki Randy Hetrick, valamikor az ezredfordulón, aki 2004-ben saját céget alapított Fitness Anywhere névvel. A TRX hevedereit bárki, bárhol használhatja, de elővigyázatosnak kell lenni, mert a nem eredeti sporteszköz komoly sérülésekhez vezethet, mivel a valódi TRX-nek hatalmas súlyokat és megterhelést kell kibírnia.

Nem csupán férfiak, de nők is nagy számban használják a TRX-et, arról azonban kevesen tudnak, hogy nem csak ez a jól ismert, felfüggeszthető hevederkombináció nevezhető TRX-nek. A TRX, mint említettük, egy levédett márkanév, mely alatt a cég két különböző sporteszközt gyárt.

Az egyik a fentebb megnevezett és általánosan ismert eszköz, a hevederekből álló TRX Suspension Trainer, a másik pedig a TRX Rip Trainer, melyet 2004 után fejlesztett ki Pete Holman, amerikai gyógytornász, aki az eszközzel 2011-ben csatlakozott Randy Hetrick cégéhez.

Az eszköz egy 1,2 méter hosszú, 1,8 kilogramm súlyú vasrúd, melynek végéhez gumikötél csatlakozik. Az eszköz aszimmetrikus ellenállást nyújt, így a test folyamatosan korrigálni kényszerül az egyensúly megtartása miatt, így izomépítésre kiválóan alkalmas eszköz.

Ez is használható bárki számára, szinte bárhol, de itt csak és kizárólag az eredeti gyártó eredeti termékét szabad használni.