Mi okozza az őszi levertséget és rosszkedvet?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Sokak számára ismert dolog, az őszi levertség és nagyfokú kedvtelenség. Talán Te magad is sokszor érzed úgy ősszel, hogy nincs kedved semmihez? Legszívesebben egész nap otthon maradnál, és ki sem dugnád az orrodat a takaród alól? Akkor lehetséges, hogy a Te szervezetedet is megviseli a csapadékosabb, hűvösebb, nyálkásabb időre való átállás. De vajon mi is okozza ezt a rosszkedvet? Mitől válunk kedvtelenné és levertté? Amennyiben szeretnéd tudni, hogy mi okozza a hangulatingadozásokat, valamint arra is kíváncsi vagy, hogy mit tehetsz a kedélyállapotod javítása érdekében, mindenképpen olvass tovább, mert most eláruljuk Neked!

Az idegeink normális működése érdekében elengedhetetlenül fontos az, hogy a szervezetünk elegendő szénhidráthoz jusson. Kevés szénhidrát bevitele esetén szinte azonnal tapasztalható az, hogy ingerültté, feszültté és depresszióssá válunk. Ezért, ősszel is törekedni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű szénhidrátot juttassunk be a szervezetünkbe. Fontos azonban az, hogy ez a szénhidrát ne valami cukros édességből származzon, tehát lehetőség szerint, ne csokoládé majszolásától várjuk a vigaszt.

Ahhoz, hogy a kedélyállapotunk stabil lehessen nagyon fontos egy úgynevezett triptofán nevű aminosav jelenléte a szervezetünkben. Ez az aminosav nélkülözhetetlen a szerotonin termelődéséhez. A triptofán képes az álmatlanságot, valamint a depressziót is enyhíteni. A triptofán képződése az agyban megy végbe, ehhez pedig elengedhetetlenül szükséges az, hogy megfelelő mennyiségű szénhidrátot fogyasszunk el. Fontos tehát, hogy ősszel is kiegyensúlyozottan táplálkozz, hiszen csakis így biztosíthatod a szervezeted számára a triptofán termelődését.

A triptofán aztán részt vesz a szerotonin nevű hormon termelődésében, ami oda vezet, hogy a legborúsabb napokon is jókedvű és vidám lehetsz! Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, a cukros édességek nassolását pedig felejtsd el. Sétálj nagyokat a természetben, amikor végre előbújik a nap, hiszen a mozgás és a napfény külön-külön is jó hatással van a kedélyállapotra. Fontos, hogy rendszeresen étkezz. Két étkezés között ne teljen el túl hosszú idő. Amennyiben túl hosszú idő telik el két étkezésed között, nagy valószínűséggel leesik a vércukorszinted, ami oda vezet, hogy rossz közérzeted alakul ki és a rosszkedv teljesen eluralkodhat rajtad.

Ezt nem szabad hagyni, inkább előzd meg a bajt, és étkezz rendszeresen. Nassolás gyanánt fogyassz almát, vagy valamilyen zöldséget, hogy az éhség még véletlenül se uralkodhasson el rajtad. Amennyiben az étrended rendben van, úgy a kedélyállapotoddal sem lesznek majd problémák ősszel!