Miért egyél sok banánt?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A banán nem csak a gyermekek egyik kedvenc gyümölcse, hanem a felnőtteké is. A banánt szinte mindenki szereti, hiszen kellemesen édes, kiváló állagú, vitaminban gazdag és nem mellesleg kedvező árral rendelkező gyümölcsnek számít. A banánt még a legkisebb gyermekek is szívesen elfogyasztják, hiszen puhaságának és édes ízének köszönhetően a fogakkal még nem rendelkező babák is el tudják majszolni. A banán azonban nem csak nagyon finom, hanem egyben nagyon egészséges is, hiszen bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban is. A banán nagyon magas kálium tartalommal rendelkezik, emellett bőven tartalmaz cinket, magnéziumot és kalciumot is.

A banán remekül beilleszthető az egészséges étrendbe, hiszen kiválóan laktat így akár tízóraira vagy uzsonnára is el lehet fogyasztani önmagában, vagy natúr joghurttal leöntve, gyümölcssaláta formájában. A banánban nagyon sok B6 vitamin is fellelhető, ezért a várandós kismamáknak sokszor „életmentő” lehet egy-egy banán elfogyasztása émelygés esetén.

A B6 vitamin hiánya akár szédülést, rossz közérzetet, hajhullást és fáradtságot is okozhat, ezért fontos, hogy sok olyan ételt fogyassz el, amely tartalmaz B6 vitamint is.

A banán például remek gyümölcs ilyen szempontból. A fogyókúrázóknak azonban nem árt vigyázniuk a banánnal, ugyanis bármennyire is egészséges gyümölcsnek számít, igen magas szénhidrát és kalóriatartalommal rendelkezik. Magas szénhidráttartalma miatt a cukorbetegek is kellő elővigyázatossággal és mértékkel fogyasszanak banánt.

A cserepes ajkak legjobb ellenszere is lehet a banán, ezért télen, amikor a hideg szél kifújja a szánkat, bátran fogyasszunk el egy-egy banánt a tünetek megszűntetése érdekében. Rosszul alszol? Esténként sokat forgolódsz, netán lefekvés után hosszú órákon át nem jön álom a szemedre? Akkor lefekvés előtt fogyassz el egy banánt! Meglepő, de a banán bővelkedik olyan anyagokban, amelyek nagyban megkönnyíthetik az éjjeli elalvást.

Ilyen anyag a triptofán aminosav is, amely nélkülözhetetlen a könnyű elalváshoz, illetve a tirozin aminosav is, amely a mély és zavartalan alvás biztosításáért felelős. Izomgörcsök, magnézium hiány esetén is javallott a bőséges banánfogyasztás, hiszen a banán tele van magnéziummal is.

Te szoktál rendszeresen banánt fogyasztani? Az íze miatt szereted a banánt, vagy azért, mert tele van vitaminnal?