Miért fogyassz kölest?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Köztudott, hogy az egészséges és hosszú élet titka a rendszeres testmozgásban, valamint a helyes életmódban és egészséges ételek fogyasztásában rejlik. Éppen ezért, ha Te is szeretnél hosszú és egészséges életet élni, rendkívül fontos olyan étrendet összeállítanod magadnak, amely bővelkedik a nélkülözhetetlenül fontos tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és rostokban is. Eme egészséges étrend egyik jótékony része lehet akár a köles is, amelyről sajnálatos módon manapság igen kevés szó esik. A köles egy olyan teljes gabona, amely gluténmentes, így a gluténre érzék. A köles emellett kiválóan lúgosítja a szervezetet is, így nagyban hozzájárul az egészséghez és a karcsú testalkat visszanyeréséhez is.

A lúgosítás ugyanis, a testtömeg csökkentés egyik fontos része is. Ezért, ha nem csak egészségesebbé szeretnél válni, hanem karcsúbbá is, azt javasoljuk, hogy rendszeresen fogyassz kölest, illetve kölest tartalmazó ételeket. A főtt kölest fogyaszthatod akár a reggelire evett zabpehely helyett is, ám pirítósra vagy salátára szórva is igen ízletes eledel válhat belőle. A kölesnek igazán lágy, édeskés íze van, ezért nem csak a felnőttek fogyasztják előszeretettel, hanem a gyermekek is.

A köles étrendbe való beiktatása roppant egyszerű feladat, hiszen megfőzni sem nagy ördöngösség ezt az ízletes gabonát. A köles igen alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, emellett azonban kiemelkedően magas a rosttartalma. A magas rosttartalom pedig kifejezetten kedvez az emésztőrendszernek.

A köles segítségével számos betegség előzhető meg, ezért ajánlott abból minden egyes nap fogyasztani egy keveset. Bővelkedik magnéziumban, így akár a rendszeres köles fogyasztással a migrénes fejfájást is csökkenteni lehet és az esti elalvás is nagyban elősegíthető, az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatása következtében.

Sőt, ez még nem minden, hiszen a köles az asztmára is kifejezetten jó hatást képes gyakorolni. A köles emellett B-vitaminokban is gazdag, így a szervezet energia szintézisére is jó hatást tud gyakorolni ez az ízletes gabona. Amikor fáradt vagy, nincs más teendőd, csak annyi, hogy elfogyassz némi kölest, vagy kölest tartalmazó ételféleséget.

Te hetente hány alkalommal fogyasztasz kölest? Szoktál egyáltalán kölest enni? Ha igen, akkor milyen formában fogyasztod ezt az ízletes és roppant egészséges gabonát?