Miért fogyassz sok csípős paprikát?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Bár nem mindenki rajong a csípős, erőteljes ízekért, mi most mégis azt javasoljuk, hogy próbálj meg majdnem minden nap elfogyasztani némi csípős paprikát. Miért? Azért, mert a csípős paprikának számos áldásos hatása van a szervezetre, amelyet Neked is mindenképpen érdemes megtapasztalnod. Lássuk, mit tud a csípős paprika, és miért érdemes belőle nap, mint nap fogyasztani egy keveset! A csípős paprikában lévő különleges összetevő, nem más, mint a kapszaicin. Ez a csípős aromáért felelős vegyület nem ismeretlen az emberek számára, hiszen immáron 9 ezer éve hasznosítjuk azt, különböző gyógyászati célokra. A kapszaicin jótékony hatásának felfedezése a közép-amerikai indiánok érdeme, hiszen elsőként ők voltak azok, akik rájöttek, hogy a csípős paprika jóval több, mint egy ízletes zöldség.

Napjainkban a kapszaicint akár étrend kiegészítő formájában is be lehet szerezni, így, aki nem kedveli a csípős ízt, az is be tudja vinni a szervezetébe az áldásos hatású vegyületet. Tudtad-e például azt, hogy a csípős paprika kiválóan fel tudja pörgetni az anyagcsere folyamatot? Manapság nagyon sok ember küszködik anyagcsere problémával. Főként azon személyek tapasztalhatják meg az anyagcsere gondokat, akik fogyókúrázni kezdenek.

Ilyenkor a csípős paprika napi rendszerességgel történő fogyasztása megszűntetheti az anyagcsere problémát, és a fogyás üteme is jelentősen felgyorsulhat. A kapszaicin ugyanis, képes meggyorsítani az ételek áthaladását az emésztőrendszeren, vagyis az emésztés sokkal hatékonyabb lehet, a tápanyagok tökéletesen fel tudnak szívódni a szervezetbe, a salakanyagok pedig, igen hamar ki tudnak ürülni a testből.

A csípős paprika rendszeres fogyasztása a szívnek is kifejezetten jót tesz. A kapszaicin ugyanis, a vérben lévő „rossz” koleszterin szintjét is képes csökkenteni, vagyis az érelmeszesedés és egyéb szívpanaszok ellen is áldásos hatású lehet.

Folyton arcüreggyulladásod van? Akkor ne gondolkozz, egyél sok csípős paprikát! A csípős paprikában lévő kapszaicin ugyanis, az orrnyálkahártya működését is képes fokozni.

Észrevetted már valaha, hogy csípős paprika fogyasztása közben elkezdett folyni az orrod? Ez nem véletlen, hiszen a kapszaicin így fejti ki a hatását. A krónikus arcüreggyulladásban nagy segítséget nyújthat a kapszaicin eme tulajdonsága.

Te milyen rendszerességgel fogyasztasz csípős paprikát?