Miért fontos a cink a szervezetünk számára?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A cink egy olyan nyomelem, amelyre a szervezetnek mindenképpen szüksége van annak érdekében, hogy egészségesen tudjon működni. Bár a szükséges mennyiség igen alacsony, mégis nélkülözhetetlen, hiszen amennyiben nem fogyasztunk elegendő cinket tartalmazó táplálékot, úgy súlyos hiánybetegségek alakulhatnak ki a testünkben. A cink igen fontos szerepet tölt be a sejtek határoló hártyájának ép működésében. Cinkhiány fellépésekor ugyanis, a sejtek membránjának integritásában zavar állhat be. Ennek következtében a sejthártya sérülékennyé válik, a sejtek életképessége pedig romlik.

A kedvezőtlen hatás minden sejtet érinthet, így igen súlyos következményei is lehetnek a cinkhiánynak, ezért törekedni kell arra, hogy a táplálkozásunk során olyan ételeket is rendszeresen fogyasszunk, amelyek cinket is tartalmaznak. A cink a DNS előállításában is igen kiemelkedő szerepet tölt be, valamint a test fehérjeszintéziséhez is nélkülözhetetlen.

A prosztata normális működéséhez is nagyon fontos a megfelelő cinkmennyiség biztosítása. Cinkhiány esetén gyakran fellép a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, valamint a legtöbb esetben érelmeszesedés is tapasztalható.

A prosztatát érintő panaszok kezelésére tökéletesen alkalmas a megfelelő mennyiségű cink bevitele, valamint a sebek gyógyítására, a meddőség kezelésére, a szellemi frissesség javítására és az ízérzékelési problémák enyhítésére is kiválóan használható.

A cink mindezek mellett a bőrre is jótékony hatást képes gyakorolni, ezért a gyógyításban is előszeretettel alkalmazzák a cink tartalmú krémeket és kenőcsöket. A cinktartalmú kenőcsök például remekül elősegítik a hámosodási folyamatokat, valamint aknés, pattanásos, pelenka kiütéses bőrön remekül hasznosítható a cink, gyógyító ereje.

A cink antibakteriális hatással rendelkezik, így a gyulladt bőr kezelésére tökéletesen alkalmas. Látható tehát, hogy a cink mind belsőleg, mind pedig külsőleg nagyon hasznos a szervezet számára. De mit is kell ennünk, ha szeretnénk elegendő cinket bevinni a szervezetünkbe?

A magas fehérjetartalmú ételek bőségesen tartalmaznak cinket is. Ilyen például a tej, a tojás, a különböző fehér húsok, a halak és a tengeri herkentyűk is. Mindezek mellett a búzacsíra, a tökmag, a sörélesztő és a mustár is bővelkedik cinkben.