Miért kellene rengeteg levest fogyasztanod?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Ünnepek, családi összejövetelek alkalmából rendezett ebédek és vacsorák során szinte egyik asztalról sem hiányozhatnak a levesek. De mi a helyzet a mindennapokban? Sajnos általánosságban elmondható, hogy az emberek nagy része nem fogyaszt elegendő levest a hétköznapok során. Valamiért a leves fogyasztást hanyagoljuk, pedig ennek nem így kellene lennie.
A levesek nagyon egészségesek, emellett fontos szempont az is, hogy gyorsan és könnyedén elkészíthetőek. Egy hosszú nap után, amikor valami finom, meleg ételre vágyunk, gyorsan elkészíthető ételeket választunk, de valamiért a leves főzés nem jut eszünkbe.

Holott a leves rendkívül gyorsan összeüthető, gyors és egészséges fogás lenne nem csak vacsorára, hanem ebédre is. De miért is kellene több levest fogyasztanunk? Főképpen azért, mert a leves egy könnyű, egészséges étel, amely nem terheli meg a szervezetünket. Könnyen emészthető, változatosan elkészíthető fogásnak számít, amely az egészséges életmódot követő emberek étrendjébe is remekül beilleszthető.

A leves kiválóan laktat, megfelelő mennyiségű tápanyagot és energiát szolgáltat a testnek, valamint a napi folyadékbevitelünket is támogatja, ami nyáron kifejezetten fontos érv a leves fogyasztás mellett. A leves elfogyasztása után az emésztőnedvek könnyebben termelődnek, vagyis a gyomorpanaszoktól szenvedő személyek számára is nagyon fontos lenne a napi rendszerességgel történő leves fogyasztás.

Amennyiben a levesed alapanyagait okosan válogatod össze, akár egyetlen tányér is tartalmazhat fehérjét, szénhidrátot, rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek a szervezet egészséges működése szempontjából kifejezetten fontosak. Fontos tudnod, hogy a levesek a diétás étrend tökéletes kiegészítői lehetnek. Ebben az esetben azonban ügyelned kell arra, hogy a levesed alapanyagát képező húsok sovány húsok legyenek.

Tökéletes választás például a csirkemell. Diéta esetén kerüld el a zsíros alapanyagokat, például a zsíros vörös húsokat, illetve ügyelj arra is, hogy rántás nélkül, kevés zsiradék hozzáadásával készítsd el a leveseidet. Számos kutatási eredmény bebizonyította azt, hogy azok a diétázók, akik levessel kezdik az étkezéseiket, közel 20 százalékkal kevesebb kalóriát visznek be a szervezetükbe étkezésenként.

Ennek oka az, hogy a leves remekül eltelíti a gyomrot, így a második fogásként tálalt ételből már csak kevesebb mennyiséget tudunk elfogyasztani. Ugye, hogy érdemes levest fogyasztani? Te szereted a leveseket? Mennyi levest eszel hetente?