Miért van szüksége a szervezetednek a D-vitaminra?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Télen különösen nagy hangsúlyt fektetnek a dietetikusok, háziorvosok a D-vitaminpótlás fontosságára való figyelemfelhívásra. Bizonyára Te is találkoztál már számtalan olyan hirdetéssel, amely valamilyen D-vitaminkészítményt reklámozott, vagy éppenséggel a gyógyszertárakban szembesültél azzal, hogy megszaporodtak a D-vitamin készítményeket reklámozó plakátok. De vajon miért is olyan nagyon fontos a D-vitamin? És miért éppen télen van a legnagyobb szükségünk arra, hogy külső forrásból pótoljuk ezt a vitamint a szervezetünk számára? Lássuk, mit érdemes tudni a D-vitaminnal kapcsolatban! A D-vitamin egy zsírban oldódó vitaminfajta, ezért adagolása csakis orvosi felügyelet mellett ajánlott, ha csepp formájában szeretnénk szedni azt.

A D-vitamin csepp éppen ezért vényköteles vitamin, amelyet csakis az orvos utasításai szerint lehet adagolni. Már az egészen pici csecsemők számár is nagyon fontos az, hogy megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz juthassanak, illetve a szennyezett nagyvárosokban élő személyeknek felnőtt korban is javallott a D-vitamin rendszeres pótlása. A csecsemők számára elengedhetetlenül fontos a D-vitamin a fogak és a csontok ép kifejlődésének biztosítása érdekében.

Idősebb korban a D-vitamin segítségével a csontritkulást is meg lehet előzni, főként abban az esetben, ha a vitamint kalciummal együtt adagolva juttatjuk be a szervezetbe. D-vitamin hiányában a csontokba és a fogakba nem tud beépülni a kalcium, ezért nagyon fontos, ne hagyjuk figyelmen kívül az orvos utasításait a D-vitamin szedését illetően.

A D-vitamin akkor tud a leghatékonyabban hasznosulni a szervezetben, ha azt más vitaminokkal együtt adagolva juttatjuk be a szervezetünkbe.


A D-vitamin mellett érdemes szedni C-vitamint és A-vitamint, valamint a kolin, a foszfor és a kalcium is segíti a beépülését, hasznosulását. Amennyiben gyorsan romló fogazattal rendelkezel, úgy mindenképpen azt ajánljuk, hogy kezdj el D-vitamint szedni, mert ez a fajta vitamin hihetetlenül gyorsan helyre tudja állítani a fogaid épségét. Mi történik, ha D-vitamin hiányod alakul ki?

Figyelmeztető jel lehet a fogaid gyors romlása, kialakulhat csontlágyulás, csontritkulás, de akár angolkór is, tehát mindenképpen igyekezz biztosítani a szervezeted számára szükséges D-vitamin mennyiséget. Mivel a D-vitamint a test nem táplálékokból nyeri ki, hanem a növényi és az állati eredetű provitaminból állítja elő azt a szervezet napfény hatására, így érthető, hogy télen sokkal nagyobb odafigyelést igényel a D-vitamin pótlása.

Télen kevesebb a napfény, így értelemszerűen sokkal kisebb mennyiségben tudja a D-vitamint előállítani a szervezetünk.