Mik azok a mesterséges vitaminok és hasznosak-e vagy sem?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Sokat lehet hallani a természetes és a mesterséges vitaminokról. A természetes vitaminokat nem kell különösebben magyarázni, no de mik is azok a mesterséges vitaminok? Nos, mesterséges vitamin az, amit laboratóriumi körülmények között készítenek el, a természetes vitamin pontos másaként. A mesterséges vitamin tehát a gyárilag előállított vitamint jelenti. A gyárilag előállított vitaminok azok, amiket gyógyszertárakban, vagy már élelmiszerüzletek, nagyobb drogériák polcain is kapni lehet, néha dobozban, de néha csak úgy azon az ezüstös levélen.

Ezen rendszerint apró bogyók, valamilyen színnel. A C-vitamin legtöbbször citromsárga vagy halvány narancssárga. Aránylag sok fogy belőlük, sokan szedik napi rendszerességgel ezeket vagy éppen a multivitamin készítményeket, melyekből számtalan nagyon márkás, népszerű típus kapható.

Ezek a mesterséges multivitaminok általában flakonokban kaphatók, ilyen például a Béres multivitamin vagy az Aktivál különböző típusú vitaminjai. A pezsgőtablettákban is mesterséges vitaminok találhatók, ahogy sok gyümölcslét is ezzel tesznek elvileg egészségesebbé.

A mesterséges vitaminok nem feltétlenül hasznosak. Azt sem állíthatjuk ugyanakkor, hogy ezek, a laboratóriumi körülmények között előállított vitaminok károsak, de a végeredmény mindig az, hogy ha van rá mód, inkább a természetes formában igyekezzünk bevinni a szervezet számára naponta szükséges mennyiséget.

Már a gimnáziumban biológia és kémia órán szóba kerülnek a vitaminok, így ezek működéséről és élettani szerepéről szinte mindenkinek van némi fogalma, még akkor is, ha éppenséggel gyorsan felejtődik a gimnáziumi tananyag nem használt része.

Már ekkor megtudjuk, hogy a vitaminok felszívódásához és működéséhez nem csak magára a vitamin molekulára van szükség, hanem számos más dolog is kell a folyamatok végbemeneteléhez. Szükségesek például enzimek, koenzimek és kofaktorok is.

Ezek az anyagok a természetes vitaminokban megtalálhatók, de a mesterségesen előállított társaikban nem. Így a mesterséges vitaminok sokkal kevésbé szívódnak fel, sokkal kevesebb hasznukat látjuk, mint a természetes forrásból bevitt vitaminoknak.

Ez még egy kisebb probléma, hiszen itt még nincs szó ártalmas tulajdonságokról. Ám nem állhatunk meg ennyinél, mert sajnos van itt még egy kis probléma a mesterséges vitaminokkal kapcsolatban. Mégpedig az, hogy a vitaminoknál is különböző segédanyagokra van szükség az előállítás során.

Nem kell megijedni, ezek a vivőanyagok, színanyagok, konzerváló anyagok nem károsak, csupán feleslegesen terheljük velük a szervezetet.