Mik azok a szabad gyökök?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A szabad gyökökről sokat hallani, ám sokan nem tudják pontosan mik ezek, hogy termelődnek és mi a hatásuk. A szabad gyökök instabil molekulák vagy atomok. A szervezetben is termelődnek, az anyagcserefolyamatok valamint a betegségek elleni természetes védekezés során. A szervezet bizonyos esetekben hajlamos túl sokat termelni belőlük, aminek számos negítav hatása van.

A túltermelést kiválthatja a dohányzás, légszennyezettség, ibolyántúlis sugárzás, betegségek, vagy akár a túlzásba vitt testmozgás is. A szabadgyökök tulajdonsága, hogy legalább egy párosítatlan elektront tartalmaznak, így könnyen lépnek reakcióba más vegyületekkel.

A DNS-t oxidálják, ezáltal károsítják. A sejthártyát szintén rongálják, így azok nyitva maradnak a betegségek előtt. A szabad gyökök felelnek az időskori sötétebb bőrfoltokért is. Azt még mindig kutatják a tudósok, hogy a szabad gyökök milyen mértékben hozhatók kapcsolatba a rák, különböző betegségek és öregedés kialakulásával, erről még nincsenek egészen pontos és biztos lábakon álló eredmények.

Az általános feltételezés az, hogy a DNS-t megtámadva rákot és génmanipulációt okoznak. Sikerült megfigyelni azt is, hogy a szabad gyökök által oxidált koleszterin nagyobb mértékben ártalmas az érfalra nézve, így mindenképpen szerepük van a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában.

Szerencsére a szervezet nem teljesen védtelen a szabad gyökökkel szemben. A vérben lévő antioxidánsok képesek hatástalanítani ezeket az instabil molekulákat, ám a nagymértékű túltermeléssel már nem biztos, hogy tudnak mit kezdeni.

A nyomelemek közül a cink, réz, mangán, szelén elősegítik az antioxidánsok termelését, valamint kiváló antioxidáns hatású az A-vitamin, C-vitamin és E-vitamin. 

Ezeken kívül vannak olyan növényi alapú élelmiszerek, melyekben béta-karotin és bioflavonoid található. Ezek is hatékony fegyverek a szabad gyökök ellen.