Milyen az ideális haspad?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Az erősítő gyakorlatok egyik legalapvetőbb formája a hasazás. A lapos, izmos has mindenki számára elérhető cél, csupán kitartás, megfelelő edzésterv és megfelelő eszközök kérdése a siker. A hasizom gyakorlatokat akár a talajon fekve vagy a bordásfalon, csövön lógva is el lehet végezni, hatékonyságukhoz kérsés sem fér, ám nagyban megkönnyíti az ember dolgát a haspad nevezetű sporteszköz.

A haspad egy roppant egyszerű sportszer, mellyel a hasizom edzéseket professzionálisabban lehet elvégezni, mint a földön fekve felülésezve. A haspadok egyszerűsége nem azt jelenti, hogy bármilyen típusú megteszi. Igaz, ránézésre minőségi különbséget nehéz felfedezni, de vásárlás előtt fontos megvizsgálni részletesen, mit akarunk hazavinni.

Egy rossz eszköz több kárt okoz, mint használ vagy jobb esetben csak egész egyszerűen nem való semmire. Nézzük tehát, milyen az ideális haspad!

Az ideális haspad esetében számos apróság van, melyre oda kell figyelni. A haspadok lényege, hogy jól kitámasztott eszköz lévén megtart, ha hanyatt fekszünk rajta és gyakorlatokat végzünk. Nem mindegy tehát, hogy kellően ki van-e egyensúlyozva. Ha könnyen dőlne oldalra, ne válasszuk azt a típust, mert nem biztonságos.

Ritkán fordulhat elő, hogy nincs meg a kellő lábazat, de nem elképzelhetetlen. A másik fontos szempont a fekvőfelület mérete. Ha túl rövid, akkor nem lehet teljesen végigfeküdni rajta, nem támaszt alá eléggé, így túlzott terhelésnek teszi ki a gerincet. A gerinc túlterhelése fájdalmakhoz vezet, rosszabb esetben kialakulhat gerincsérv is.

A haspad fekvőfelületének nem csak a hossza, hanem a szélessége is fontos, itt a kényelem miatt kell odafigyelni. Az egyértelmű, hogy az anyagának minősége az elsőszámú lényeg, nem kellemes, ha szétesik alattunk. A haspad funkciója sem mindegy. Ha már veszünk egyet, akkor nem árt ha az egy jobb szerkezet, amit nem csak sima hasazásra használhatunk.

A dőlésszög állíthatósága legyen többfokozatú, lehessen felszerelni boka - és térdtámasztékkal. A haspadok nagy részén számos más gyakorlatot is el lehet végezni, például a mélyhátizmok edzését, melyet hason fekve, nagy meredekségre állított haspadon könnyű elvégezni. A haspad legyen könnyen szétszerelhető, hogy szállításkor ne okozzon gondot, valamint legyen összecsukható kompakt darab.

Ez utóbbi kiemelten fontos, ha egy kis lakásba szánjuk. Az újabb darabok már mind kicsire összecsukható, könnyen tárolható eszközök.