Milyen edzőgépet válasszak?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Év elején sokan elhatározzák, hogy lefogynak, formába hozzák magukat, javítanak az állóképességükön, feszesítik az izmaikat, esetleg elkezdenek testépíteni.  Ilyenkor számos kérdést kell megválaszolni és kialakítani egy megfelelő működést, melyhez sok esetben személyi edzőt is fogadnak. Azonban nem mindenkinek áll módjában a könnyű utat választani és személyi edzővel, jó kis fitneszbérlettel, valamint otthoni eszközök széles tárházával nekivágni a feladatnak. Nézzük, milyen célok eléréséhez, milyen fitneszgépet érdemes beszerezni otthonra!

- Fogyás: A fogyás legjobban kardio gyakorlatokkal vagy intervall edzéssel (és persze megfelelő diétával) érhető el. Ehhez egy olyan otthoni fitneszgépre van szükség, amely nem kimondottan az izmok fejlesztésére, erősítésére alkalmas, hanem hosszabban tartó, intenzív mozgásformát biztosít. Erre a legalkalmasabb eszközök a futópad, a szobakerékpár és az evezőgép.

A futópadok a futás élményét hozzák be a lakásba, még csak ki sem kell mozdulni, nagy előny ez a téli hidegben, a tavaszi esőben, a nyári forróságban és az őszi szelek idején. a szabadban való futás felbecsülhetetlen élményt tud nyújtani, ugyanakkor nem minden esetben kivitelezhető. A futópadok mára olyan extra funkciókat is kapnak, mint például a pulzusmérés, az LCD kijelző, a letölthető edzésprogramok, és még sorolhatnánk.

A szobakerékpárokra és evezőgépekre nagyrészt ugyanez igaz, mint a futópadokra. a kerékpározás is lehet megfelelő aerob edzés, az evezőgépek viszont komplex edzést nyújtanak, a három közül talán velük érhető el a legnagyobb megterhelés. Egyben kardio és erősítő hatást is gyakorolnak a szervezetünkre.

-Izomépítés: Ebben az esetben a súlyzós megoldások jöhetnek szóba elsősorban, bár az említett evezőgép itt is nagyon hatékony. a súlyzókészlet alapvető, de a fekvenyomó paddal kiegészülve. Számos lapsúlyos edzőgépet lehet találni, melyek vannak olyan hatékonyak, mint a szabadsúlyos megoldások, igazából itt ízlés kérdése, ki mivel szeret edzeni. A lábközelítő, lábtávolító, karközelítő gépek és hasonlók sokasága várja az izmokat építeni vágyókat, de aki az alapokat akarja csupán otthonra beszerezni, rendeljen néhány kettlebellt, egy jó kis súlyzókészletet és fekvenyomó padot.

-Formában tartás, fittség: a haspadtól, a gimnasztikai labdákon, BOSU párnán keresztül a súlyzókészletig és kardio edzést biztosító edzőgépekig (futópad, szobabicikli, evezőgép) rengeteg minden alkalmas erre. A jóga, a pilates, a kardiózás, az erőnléti edzések mind-mind a formánk tartását a fittségünk elérését és megőrzését szolgálja, így mindenki számára megfelelő, ha ezek közül válogat.

Vársárlás előtt érdemes megismerkedni a gépek paramétereivel, a lehetőségekkel, amelyeket nyújtanak és ezeket összevetni az elvárásainkkal, valamint lehetőségeinkkel. Ha jól átgondoltan választunk, akkor nagyon hatékony edzőtársat kapunk.