Milyen egészségügyi panaszokat okozhat a stressz?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Napjainkban rengeteg ember éli úgy az életét, hogy folyamatos stressznek van kitéve. Ez lehet családi viszályok miatti gond, lehet munkahelyi, vagy akár anyagi jellegű probléma is. A stressz azonban, nagyon káros az egészségre, vagyis nem csak az ember lelkét „mérgezi” meg, hanem a testét is. A legkárosabb a tartós stressz, tehát nagyon fontos lenne, hogy megfelelően kezeljük a stressz okozta feszültséget. Te is gyakran vagy feszült? Túl sok az életedben a stressz? Lehetséges, hogy Te is ki vagy téve a stressz okozta panaszok jelentkezésének, csak eddig még nem is tudtál róla, hogy a tüneteid mögött a mindennapi feszültség állhat. Lássuk, mit okozhat a tartós stressz a szervezeteddel!

Az egyik leggyakrabban előforduló problémának a stressz miatt kialakuló fejfájást tekinthetjük. Amennyiben egy-egy feszült nap után este gyötrő fejfájás jelentkezik, akkor szinte majdnem biztos, hogy a stressz káros hatását tapasztalod magadon.

Fejfájás mellett a stressz okozhat még fülzúgást, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, magas vérnyomást és ízületi fájdalmakat is. Mindemellett a gyakori stressz okozhat akár székrekedést, vagy hasmenést is. Esetleg tapasztaltad már magadon, hogy egy nagyon fontos esemény előtt annyira izgulsz, hogy hasmenéses tüneteid jelentkeztek? Akkor minden bizonnyal ennek az oka is a stressz volt.

Vannak olyan személyek is, akik hasfájásra, gyomorégésre és gyakori puffadásra is panaszkodnak, ha valamilyen feszült helyzet áll elő az életükben. Előfordulhat, hogy a gyakori stressz allergiás tüneteket, vagy bőrkiütéseket okoz, emellett a gyakori vizelési inger hátterében is a stressz állhat.

Mindezen problémák mellett akár igen komoly betegségek is kialakulhatnak. Többek között egyes daganatos megbetegedésekért is felelős lehet a tartós stressz, ezért mindenképpen törekedni kell a lehető legstresszmentesebb életfeltételek megteremtésére.

Amennyiben ez nem lehetséges, úgy fontos, hogy a felgyülemlett feszültséget minden nap végén vezessük le. Erre jó megoldás lehet valamilyen olyan elfoglaltság, amit szívesen végzünk. Szeretsz futni? Akkor járj el esténként futni! Az úszást kedveled? Akkor ússz! Netán szeretsz olvasni? Akkor minden este szánj időt a kedvenc könyved olvasására, hiszen ezek az apró cselekedetek nagyon sokat tehetnek az egészséged megőrzéséért.

Te hogyan vezeted le a felgyülemlett stresszt?