Milyen eszközökkel lehet hatékony otthoni edzőtermünk?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Egyre többen igyekeznek egészséges életmódot folytatni, melyben a környezettudatosság, az egészséges táplálkozás mellett hatalmas szerepet kap a testmozgás is. Nem mindenkinek van ideje, módja eljárni fitneszterembe, sőt, nem mindenki szeret nyilvánosság előtt, több emberrel együtt, egy idegen helyen edzeni. Már régen is divat volt a garázsban kialakítani egy kis otthoni, maszek edzőtermet, ahol a haverokkal együtt lehetett izmosodni.

Mára sem múlt ennek divatja, sőt, már a nők nagy része is beszerez otthonra valami fitneszgépet. De milyen holmik kellenek ahhoz, hogy átfogó és hatékony edzést lehessen végezni egy-egy ilyen otthoni kis edzőteremben? Bontsuk ezt le nemek szerint, hiszen sok esetben a nők és férfiak másért edzenek.

Nyilvánvaló, hogy a lehetőségek határozzák meg leginkább, milyen eszközöket tudunk beszerezni, tárolni, használni. Egy kis szobába nem lehet bezsúfolni a fekpadot, az elliptikus trénert, a futópadot és az evezőgépet, de befér egy nagy halom súlyzó és fekpad meg talán egy szobabicikli.

Nők: A nők otthoni edzése általában egy kis erősítésből, formáló edzésekből és zsírégető mozgásokból áll. Számukra nagyon hatékony, ha először beszereznek egy kardiozásra alkalmas gépet. Ezek közöl a futópad vagy az elliptikus tréner a legnépszerűbb, bár az evezőpaddal sokkal hatékonyabb eredményeket lehet elérni, ráadásul egyben erősítésre is használható.

Egy fitball labda is jól jöhet, hiszen azzal számos olyan gyakorlatot el lehet végezni, ami a női edzések fontos része és amennyiben ízületi problémák jelentkeznek, a fitball labda még mindig tökéletes kardio eszköznek bizonyul. A kardiozás mellett fontos az erősítés, feszesítés is. Egy jógamatrac mindenképpen kell, valamint súlyzókészlet. Nem kell tízkilós súlyokat beszerezni, de a félkilóstól az ötkilósig érdemes felszerelni magunkat.

Apróság ugyan, de nagyon jó, ha van otthon edzésekhez használatos gumiszalag is, mellyel a lábemelést lehet hatékonyabb fenék és comberősítő gyakorlattá tenni. A haspad is elmaradhatatlan kellék,szerencsére nem foglal nagy helyet, mivel összecsukható a legtöbb.

Férfi: A férfiak számára a fekvenyomó pad és a súlyzókészlet az, amit nem lehet kihagyni, valamint a haspad. Ha ez megvan, akkor már nem lehet nagy baj, hiszen a fenék és comb valamint vádli izmaira is lehet a súlyokkal való guggolással és egyéb mozgásokkal edzeni. Az evezőgép azonban itt is nagyon hasznos lehet, mert komoly izomedzést lehet vele végezni.

Számos olyan gép és eszköz létezik még, melynek nagy hasznát lehet venni otthon, a felsoroltak csupán az alapedzésekhez szükséges eszközök. Érdemes jól átgondolni, mit szeretnénk elérni és céltudatosan berendezni a saját kis edzőtermünket.