Milyen ételek fogyasztása által lehet sokkal okosabb egy gyermek?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Melyik szülő ne szeretné azt, hogy a gyermeke sokkal jobban teljesítsen az iskolában? Ki az, aki nem szeretné sokkal okosabbá tenni a saját gyermekét?
Valószínűleg nincs is ilyen szülő a földön! Köztudott, hogy a táplálkozás igen nagy hatást gyakorol a gyermekek immunrendszerére, egészségi állapotára, valamint szellemi teljesítőképességére.

Ahhoz tehát, hogy egy gyermek okosabbá válhasson, elengedhetetlenül fontos az, hogy az elé rakott ételek ne csupán egészségesek, hanem kimondottan „agytápláló” hatásúak is legyenek.

De melyek is azok a táplálékok, amelyek hozzájárulhatnak a gyermekek szellemi képességeinek növeléséhez?

Ilyenek például a színes zöldségek, amelyek bővelkednek vitaminokban és ásványi anyagokban. A répa, a sütőtök, a cékla, a paradicsom és a spenót tökéletes választás a gyermekek számára, ugyanis ezek a táplálékok remekül segítik az agy működését. Ugyanilyen jó hatással van az agyra például a bab is, amely nagyon sok fehérjét, rostot, szénhidrátot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.

A babot érdemes az ebéd részeként asztalra tenni, így a gyermek egész délután friss és energiától duzzadó lesz. A bogyós gyümölcsök is jó szolgálatot tehetnek a szellemi képességek növelése terén. Ilyen például a málna, az áfonya, a szeder és az eper is. Jó tudni azt, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál egészségesebb is, hiszen a benne lévő antioxidánsok nagyon jó hatást gyakorolnak a szervezetre.

Adj gyermekednek rendszeresen tojást és tejtermékeket is, ugyanis ezek bővelkednek fehérjékben. A tojás emellett kolint is tartalmaz, ami remekül serkenti az emlékezőképességet is. A tej és a joghurt B és D vitaminban bővelkedik, ezért az idegrendszert kifejezetten hatékonyan tudja táplálni. Arra azonban mindenképpen ügyelj, hogy a gyermeked elé rakott tej és joghurt zsírszegény legyen, illetve lehetőség szerint válassz olyan típusú készítményeket, amelyek fel vannak dúsítva kalciummal és D vitaminnal is.

Az agy egészséges és tökéletes működéséhez elengedhetetlenül fontos a megfelelő mennyiségű glükóz bevitele is. Ezt a legkönnyebb és legegészségesebb módon a teljes kiőrlésű gabonák bevitelével tudod biztosítani a gyermeked számára. Ügyelj arra, hogy a gyermeked elé rakott kenyér vagy tészta is teljes kiőrlésű lisztből legyen elkészítve. A zabpehely is remek választás, ha a csemetéd agyműködését támogatni szeretnéd.

A zabpehelyben nagyon sok B vitamin és E-vitamin van, emellett pedig bővelkedik káliumban és cinkben is. A zabpelyhet általában reggelire célszerű felkínálni a gyermeknek, ugyanis a benne lévő tápanyagoknak köszönhetően egész délelőtt támogatja a test és a szellem egészséges működését.