Milyen ételeket adj a babádnak, ha azt szeretnéd, hogy egészséges legyen?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A csecsemők legjobb tápláléka kétségtelenül az anyatej. 6 hónapos kortól kezdődően azonban, az anyatej mellett más, értékes összetevőket tartalmazó ételeket is lehet adni a babának. 6 hónapos korban a hozzátáplálást lassan, apró lépésenként kell elkezdeni, hiszen a csecsemő bélrendszere még nincs hozzászokva az ételekhez, így az emésztésnek is fel kell vennie a ritmust a megváltozott állagú és összetételű ételek bevezetésével. Elsőként az alma leve, illetve az alma, banán, barack és sárgarépa kínálható a babának, pürésítve. 7-8 hónapos korban már meg lehet kínálni a babát leveles zöldségekkel is.

Ilyen például a spenót, a sóska és a saláta is. Ezek a zöldségek bővelkednek ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben, így nagyon értékes táplálékoknak számítanak. A spenótban például nagyon sok lutein van, amely a baba látását javítja, valamint a szemet is remekül óvja.

Emellett, igen gazdag vasban is, ám ez csakis akkor tud felszívódni a baba beleiben, ha a spenót mellé valamilyen sovány húst is keverünk, lepürésítve. A főtt csirkemell, spenóttal összekeverve remek párosítás lehet, ám sajnos van olyan baba, aki nem szívesen fogyasztja el a spenótot, a karakteres íze miatt. Spenót helyett ezért, használhatunk sóskát is.

A baba 8 hónapos korától kezdve kínálhatjuk a brokkolit, a karfiolt és a kelbimbót is. Ezek értékes rákellenes anyagokat tartalmaznak, és rendkívül ízletesen el lehet őket készíteni. A brokkoli igen gazdag vasban is, továbbá igen sok C-vitamint is tartalmaz, így az immunrendszer megerősítése céljából, igyekezz gyakran brokkolit adni a babádnak.

A gyermek 8-12 hónapos kora között már érdemes a paprikát is beiktatni az étrendbe, hiszen a paprika rengeteg értékes anyagot foglal magába. Nagyon magas C-vitamin tartalmával hozzájárul a gyermeked immunrendszerének megerősítéséhez, és egészséges fejlődéséhez.

A paprika emellett bővelkedik B- és A-vitaminban is. Kezdetben érdemes az kicsit édesebb, kaliforniai paprikával kínálni a babát, mivel ez a paprikafajta némileg édesebb és ízletesebb, mint a többi paprikafajta.

Ezt a vastaghúsú paprikát kínálhatod a babának pépesítve, főve, párolva és hámozva is. A baba étrendjébe csak 1 éves kor fölött ajánlott beiktatni a paradicsomot, ám a teljesen érett paradicsom leve, valamint a hámozott, mag nélkül pürésített paradicsom már 6-12 hónapos kor között is kínálható számára.