Milyen ételt fogyassz hűvös időben?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Sajnos, lassan véget ér a nyár, beköszönt az ősz a hűvös, csapadékos időjárással. A hűvösebb időjárás nem csak a közérzetünket képes kissé rombolni, hanem az egészségi állapotunkat is, hiszen a szervezet lehűl, így pedig a kórokozók is sokkal könnyebben okozhatnak betegségeket a testünkben.  Okos döntés ezt megelőzni, így már most kezdd el feltölteni a szervezetedet ásványi anyagokkal, vitaminokkal és tápanyagokkal.
A hűvösebb időben okosan teszed, ha rendszeresen figyelmet fordítasz az immunrendszered erősítésére, vagyis olyan ételeket fogyassz, amelyek támogatják a szervezeted védekezőképességét. Létezik egy tévhit, amelyet bizonyára már Te is hallottál, mégpedig az, hogy nagy hidegben nehéz ételeket kell enni, hogy a test jobban tudjon működni.

Ez így, ebben a formában nem tejesen igaz, tehát ősszel és télen ne kezdd el nagykanállal enni a csülökpörköltet és más, zsíros ételeket sem. A szervezetet ugyanis, a nehéz, zsíros ételek csak még inkább leterhelik, és ahelyett, hogy a szervezet a hőtermelésre „összpontosítana”, az emésztési folyamatokra fordít több energiát.

Figyelj tehát arra, hogy egészséges, könnyen emészthető, ám mégis tápláló fogások kerüljenek a tányérodra! Remek melegítő hatású étel például egy leves, amely sovány húst is tartalmaz. Az ilyen ételek segítségével ugyanis, nem csak az immunrendszerünket erősíthetjük meg, hanem a plusz kilók felszedését is elkerülhetjük.

Fontos, hogy ősszel se feledkezz meg a bőséges vitaminbevitelről. Nyáron a sok friss zöldség és gyümölcs biztosítja a szervezet számára elengedhetetlenül fontos vitaminokat, ám ősszel ezekből az ételekből kevesebbet szokás fogyasztani.

Kis odafigyeléssel azonban, ősszel is meg lehet találni a friss, hazai, vitaminokban bővelkedő idénygyümölcsöket és zöldségeket, így a hidegebb hónapok alatt is biztosíthatjuk a szervezetünk számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. C-vitaminra például rendkívül nagy szükségünk van a hűvösebb időszakban is.

C-vitamin hiányában gyengül az immunrendszer és a betegségek is hamarabb jelentkezhetnek. Ezért, nagyon fontos, hogy rendszeresen fogyassz C-vitamint tartalmazó ételeket. A kiwi, a paprika, a fejes saláta, a citrom és a narancs nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ezért ezeket ősszel és télen is fogyaszd rendszeresen, az egészséged megőrzése érdekében!

Te odafigyelsz arra, hogy elegendő vitamint vigyél be a szervezetedbe a hűvösebb hónapok alatt?