Milyen funkcionális eszközt válasszunk az edzéseinkhez?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Számtalan funkcionális, kiegészítő eszköz létezik, melyeket különböző gyakorlatokhoz fejlesztettek ki. Ezek közül mindegyik igen hasznos, ugyanakkor nem biztos, hogy pont arra hasznosítható, amire nekünk szükségünk van. A megfelelő edzőeszköz beszerzése előtt mindenképpen érdemes információkat gyűjteni. Az internet ebben nagy segítség, hiszen képek és pontos adatok mellett fórumokon véleményeket is lehet olvasni az adott eszközzel kapcsolatban, így már az is kiderül, hogy hozzánk hasonló embereknek mennyire volt hasznos, hogyan használták, és mire kell odafigyelni.

A jóga és pilates edzésekhez például alapvető, hogy beszerzünk egy tetszetős színű jóga matracot, de ezek között is nagy a választék. Vannak olyan fitness matracok is, melyek többféle módon is hasznosíthatók, akár egy ilyet is be lehet szerezni, hátha másféle edzésre is megjön a kedvünk egyszer.

A Tunturi fitness matrac például egy nagyobb méretű (180 x 60 x 0,6 cm) összehajtható eszköz, mely tépőzáras rögzítéssel, csúszásmentes aljjal van ellátva. Ha pilates órákra járunk, esetleg otthon végzünk pilates gyakorlatokat, akkor nagyon jól jöhet a pilates párna.

A Tunturi márka kedvelőinek jó hír, hogy a gyártó ilyen eszközt is gyárt. A Tunturi Airpad Pilates koordinációs párna 33 cm átmérőjű, a pilates párna jellemzőjéhez híven egyik fele sima, másik fele pöttyözött. A pilates párna anyaga durranásmentes, ami kiemelten fontos tulajdonság. A különböző funkcionális edzésekhez vagy erőnléti, esetleg koordinációt javító edzésekhez nagyon hasznos kiegészítő a fitnesz heveder.

Manapság a TRX az egyik legnépszerűbb ezek közül, ugyanakkor a nagy márkák, mint például a Robust szintén gyárt kiváló minőségű és funkciójában, lehetőségeiben a TRX hevederrel megegyező fitnesz hevedert. A rip 60 egy szintén ismert és kedvelt hevedertípus, mely nagyban hasonlít a TRX-re, azonban lehet nem fix, rögzített formában is használni.

Ha nem rögzítettek a fogószalagok, akkor akár két ember együttes edzésére is alkalmas lehet. Ennek nagy haszna van az olyan jellegű edzéseknél, mint a boot camp. A gym kalapács is hasznos eszköz, ezt is leginkább a funkcionális edzések közben szokás használni.

Nevéből sejthető, hogy egy kalapács alakú eszközről van szó, amit ütő mozgáshoz használnak fel. Általában traktorgumit szoktak püfölni vele, ezzel javítva az erőnlétet, állóképességet és koordinációt. Otthoni elhasználásához szintén szükséges valami nagyobb jármű abroncsgumija, mert más felület nem alkalmas a gym kalapáccsal történő edzéshez. A gym kalapács több súlyban kapható, általában a 4 kg a legkisebb.

A funkcionális kötél is egy hasznos kiegészítő, felhasználási területe elég nagy, nagy részét beltéri és kültéri használatra is alkalmasnak gyártották.