Milyen legyen az ideális haspad?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A haspad leginkább a testépítés berkein belül élvez nagy népszerűséget, mivel ez az az eszköz, amivel gyorsan és nagymértékben lehet a has izmait, sőt a hátizmokat erősíteni, látványosabbá tenni. De nem csak a testépítőknek fontos a hasizmok edzése. A szép, lapos has mindenki egyik nagy álma. Amellett, hogy igen mutatós tud lenni egy lapos női has vagy egy kockás féri has, az egészségmegőrzésben is nagy szerepet játszik az erős hasfal.

A sérvek kialakulásának oka a hasfal elvékonyodása, gyengesége miatt bekövetkezett szakadása, melyen a belek kitüremkedhetnek. A haspad nem csak hatékony, de pénztárcabarát eszköz is, így nem csoda, hogy nagyon népszerű. De nem mindegy, milyet vásárolunk.

A haspadok között is vannak különbségek, némely eszközök nem annyira kényelmesek, vagy nem olyam sokrétűek, mint mások. Mire kell figyelni az ideális haspad kiválasztásánál?

  • A haspad legyen állítható. Az alapvető fontosságú, hogy a fekvőfelület dőlésszöge állítható legyen, de emellett a lábhosszúsághoz való igazíthatóság is fontos. A dőlésszög állíthatóság legyen nagyon fokozatos. Például három különböző szög kevés, az a legjobb, ahol apró százalékonként lehet növelni vagy csökkenteni a lejtést. Ezzel már professzionálisabban edzhetünk, hiszen az izmoknak minden apró változás számít.
  • Legyen kényelmes a fekvőfelülete. Válasszunk olyan padot, melynek a fekvőfelületet elég hosszú és elég széles a hátunk számára, valamint megfelelően szivacsozott, így nem túl kemény.
  • A tisztíthatóság is fontos szempont. A haspadok bevonatát általában műbőrből vagy valami hasonlóan jól tisztítható anyagból készítik. Azonban előfordul az is, hogy nedvszívóbb anyaggal vonják be a szivacsozott felületet. Ez azért nagyon rossz, mert az izzadtság idővel felgyűlik benne, rosszabb esetben a szivacsban is és nem csak kellemetlen szagú, de higiéniátlan is lesz. Az nagyon fontos, hogy ne legyen nedvszívó a borítás és vizes ronggyal le tudjuk takarítani.
  • Helytakarékosság. Ha nem kimondottan valami nagy gépet akarunk, akkor mindenképpen érdemes az összecsukható, kisebb méretű eszközök között nézelődni. Hiába van nagy helyünk, bármikor előfordulhat, hogy össze kell pakolni, hogy kell valamiért a hely. Például egy festés alkalmával sokkal jobban járunk, ha a haspad egy mozdulattal eltehető.
  • Masszív váz. Nagyon fontos, hogy a haspad megfelelő minőségű fémből készüljön, különben ha nagyobb terhelést kap, összecsuklik. Meg kell figyelni a felfüggesztéseket, a különböző, apró részleteket is, nehogy véletlen baleset áldozatául essünk éppen hanyatt fekve.