Mire is jó a körömvirág?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A körömvirág az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, amit a magyarok már a középkor óta használnak, és egykoron csodanövénynek tartották, hiszen kívül és belül is képes volt egészségünket szolgálni. A körömvirágot bélzavarok és májbajok esetén már évszázadokkal ezelőtt alkalmazták, de élénkítő, görcsoldó hatása is ismert, ezen felül pedig segít csökkenteni a szorongást, a köhögést, emellett gyulladást gátló, antibakteriális és fertőtlenítő hatással is rendelkezik.

A körömvirág legismertebb felhasználási formája a körömvirágkenőcs, amit akár otthon is kényelmesen elkészíthetünk, mindössze sertészsír és szárított körömvirág kell hozzá.

Ma már természetesen számtalan kiszerelésben kapható gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban is, felhasználása pedig kiváló visszértágulatra, aranyeres panaszokra, végbélrepedésre, szívasztmára, fülzúgásra, alvásproblémákra, körömágygyulladásra, műtéti hegek és sebek eltüntetésére és egyéb sérülések enyhítésére.

A körömvirágból ezen felül tea is készíthető, ami az egyik legerősebb méregtelenítő, ezáltal vértisztításra és a májműködés javítására is alkalmazható, de hatásos lázcsillapításra, görcsoldásra, menstruációs panaszok ellen, valamint vastagbélgyulladás, gyomorégés és gyomorfekély esetén is.

A körömvirágból esszencia és készíthető, ezen felül pedig sikeresen használható roncsolásos sérülések gyógyításában, borogatásként. A körömvirág képes tisztán tartani a sebet, ezen felül pedig fájdalomcsillapító hatása mellett elősegíti a gyógyulási folyamatok megindulását, ami a seb mielőbbi leesésében, illetve a hegesedés megindításában teljesedik ki.

Gyakran alkalmazzák még ilyen formájában különféle bőrbetegségekre is, így ekcémára és kelésekre.