Mire jó a savanyú káposzta?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Ősszel és télen egyre jobban egyre inkább szaporodnak a megfázások, influenzás megbetegedések, így igen sok időt tölthetünk a háziorvosunk ajtaja előtt, hogy valami gyógyszert kaphassunk a nyavalyánkra. Hajlamosan vagyunk ugyanis megfeledkezni a természetes „orvosságokról”, amelyek remekül kiegészíthetik a betegség legyőzésére szolgáló terápiát. Míg nagyanyáink sikerrel és rendszeresen alkalmazták a fűben-fában lévő orvosságokat, addig napjainkban ezek egyre inkább feledésbe merülnek, ami rendkívül sajnálatos. Lássuk, melyik az a természetes orvosság, amely nem csupán a megfázásból való gyógyulás időtartamát rövidítheti le, hanem a fertőzésekkel szembeni védekezést is elő tudja segíteni!

Ez a természetes orvosság nem más, mint a savanyú káposzta, valamint annak az ízletes, áldásos hatású leve. A savanyú káposzta nagyon sok jótékony hatást képes gyakorolni az emberi szervezetre, ezért nem csupán megfázások idején javasolt a rendszeres fogyasztása, hanem akkor is, ha egyébként egészségesnek érezzük magunkat. A káposztában ugyanis, számtalan létfontosságú alkotóelem lelhető fel, amelyek nélkülözhetetlenek az anyagcsere számára.

Amikor a káposztát savanyítják, vagyis erjesztik, jótékony baktériumok tömkelege szaporodik el, amelyek savat termelnek. Ezek a savtermelő, jótékony hatású baktériumok meg tudják gátolni a káros mikrobák szaporodását. Emellett pedig, az emésztőrendszerünk bélflórájára is rendkívül kedvező hatással vannak a benne található anyagok, ezért emésztési problémák esetén is áldásos hatása lehet a rendszeres savanyú káposzta fogyasztásának.

A savanyú káposzta emellett kalóriában is szegény ezért nem csupán az egészségesebb életre vágyó személyek fogyaszthatják előszeretettel, hanem azok is, akik fogyni szeretnének. A káposzta rendszeres fogyasztása által remekül lehet növelni a testsúlycsökkentő étrend eredményességét.

A káposztába lévő anyagok mindemellett jó hatással vannak a májra is, hiszen rendszeres fogyasztásával elősegíti annak működését. Magas koleszterinszint, valamint daganatos megbetegedések ellen is tökéletes megoldást jelenthet a rendszeres káposztafogyasztás. Amennyiben nem szereted a savanyított káposztát, úgy bátran fogyaszthatod nyersen, frissen lereszelve a káposztát, saláta formájába, de akár levest is készíthetsz belőle.

Te szoktál rendszeresen káposztát fogyasztani?