Mire ügyelj a várandósságod alatt, ha egészséges szeretnél lenni?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Egy nő életében a várandósság az egyik legszebb időszaknak számít. Ahhoz azonban, hogy ebben a megváltozott testi és lelki helyzetben egészséges tudj maradni, elengedhetetlenül fontos változtatni a táplálkozási szokásaidon. Ahhoz, hogy a baba normálisan, egészségesen tudjon fejlődni, anélkül, hogy Te bármilyen tápanyagban is hiányt szenvednél, rendkívül fontos biztosítanod a tested számára nélkülözhetetlen anyagokat, kicsit nagyobb mennyiségben. Igen elterjedt nézet az, hogy, ha valaki várandós, akkor kettő helyett kell ennie.

Ez azonban nem igaz, hiszen, ha valaki valóban két ember adagját fogyasztja el minden étkezés során, akkor nagy valószínűséggel jelentős súlyfelesleggel fogja zárni a kismama a terhességet. Semmi szükség sincs tehát arra, hogy dupla adag ételt fogyassz el minden étkezésnél.

A terhesség alatt csupán 150-300 kalóriával nagyobb energia bevitel szükséges ahhoz, hogy a baba is és Te is egészséges lehess. Ha csupán ennyivel növeled meg a napi kalória beviteledet, biztos lehetsz abban, hogy nem fogsz meghízni a terhességed alatt.

Egy átlagos terhesség alatt, a normális testsúlygyarapodás 10-12 kilogrammra tehető. Ez valójában nem súlyfelesleg, csupán a baba, a magzatvíz, a méhlepény, az emlőkben lévő megnövekedett számú mirigyek súlya, valamint a folyadék visszatartása és az anya vérmennyiségének növekedése következtében fellépő gyarapodás.

A baba megszületése után, általában néhány héten belül visszaáll a testsúly a terhesség előtti értékre. A terhesség alatt tehát, nem a fokozott kalória bevitel a lényeg, hanem az, hogy minél több ásványi anyagot, és vitamint fogyassz.

Ahhoz, hogy a tested alkalmazkodni tudjon a megváltozott testi állapothoz, mindenképpen nagyobb mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra van szükséged. Ez azonban a baba számára is rettenetesen fontos, hogy megfelelő mennyiségű ásványi anyag és vitamin hiányában akár súlyos fejlődésbeli rendellenességek is kialakulhatnak a várandósság ideje alatt.

Ezt pedig egyetlen kismamának sem szabad megkockáztatnia, így törekedj arra, hogy minél változatosabban, tápanyagdúsabban táplálkozz. Emellett pedig, kezdj el szedni rendszeresen valamilyen kismama vitamint is. Fontos, hogy olyan vitamint szedj, amelyet kifejezetten kismamák számára fejlesztettek ki, hiszen ezekben a vitamin és ásványi anyag összetétel éppen akkora, amekkorára a Te állapotodban éppen szükség van.