Mit fogyassz várandósság idején?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Köztudott, hogy terhesség idején egyáltalán nem mindegy az, hogy milyen ételeket fogyaszt a kismama. A legfőbb szabályok közé sorolható az, hogy egy várandós nőnek tilos alkoholt fogyasztania, valamint a koffeint tartalmazó italok sem javallottak a magzat érdekében. Emellett kerülendő a nyers hús fogyasztása is! Általánosságban véve elmondható az, hogy egy kismamának rengeteg zöldségre és gyümölcsre van szüksége a terhesség teljes ideje alatt annak érdekében, hogy a magzat fejlődése zavartalan lehessen. A terhesség alatti diéta kerülendő, hiszen ezzel azt kockáztathatja meg a kismama, hogy a gyermeke nem jut elegendő létfontosságú táplálékhoz.

Naponta legalább öt alkalommal kellene zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztania egy várandós kismamának. A gyümölcsöket és a zöldségeket ki lehet váltani akár egy pohár frissen facsart, 100 százalékos zöldség vagy gyümölcslével is, amelyhez természetesen nem ajánlott hozzáadni semmilyen egyéb dolgot, például cukrot vagy vizet sem.

A táplálkozás során bevitt kalóriamennyiség felét lehetőség szerint jó minőségű szénhidrátok által kell biztosítani.

Ez lehet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, burgonya, rizs és tészta is. A szénhidrátok mellett fontos a fehérjében gazdag ételek fogyasztása is. Lehetőség szerint hetente két alkalommal kellene halat, például tengeri lazacot vagy tőkehalat fogyasztani. Naponta két vagy három olyan étkezést kell tartani, amely során fehérjében gazdag étel is kerül az asztalra.

Egy kismama étrendjében mindenképpen szerepelnie kell sovány, fehér húsoknak, tejtermékeknek, valamint tojásnak is. A hüvelyesek fogyasztásáról sem lenne szabad megfeledkeznie egyetlen kismamának sem. Ám jellemzően, nagyon sok olyan várandós nő van, aki nem fogyaszt rendszeresen hüvelyes ételeket.

Hetente legalább egyetlen alkalommal fontos lenne, hogy a tányérra kerüljön bab, borsó, vagy lencse, mivel ezek a táplálékok nagyon sok ásványi anyagot, rostot és vitamint is tartalmaznak.


A hüvelyesek remekül ki tudják egészíteni a gabonaféléket, illetve a húsokat is, így igen változatosan és finoman el lehet azokat készíteni. Egy kismamának érdemes elkerülnie a túlságosan sós és cukros ételeket is, valamint a szénsavas üdítőitalok fogyasztása sem javallott a várandósság idején.

Amennyiben egy kismama az egészséges táplálkozás szabályait betartja a várandóssága alatt, szinte teljesen biztos az, hogy a magzat megfelelően tud majd fejlődni, hiszen minden számára fontos vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet megkap, amire csak szüksége lehet.