Mit jelent pontosan az egészséges életmód?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Manapság oly’ nagyon felkapott lett azt hangoztatni, hogy „egészséges életmódot folytatok”! Valójában azonban, lehetséges, hogy az illető életmódja mégsem annyira egészséges, mint ahogyan azt az érintett személy gondolja. Vannak olyan emberek ugyanis, akik hajlamosak azt gondolni, hogy egészséges ételek fogyasztásával és némi testmozgás beiktatásával máris egészséges lett az életmódjuk.
Ez azonban nem teljesen igaz, mert bár a sport és a táplálkozás tényleg nagyon fontos részét képezi az egészséges életmódnak, ezek mellett van még néhány dolog, amelyre oda kell figyelni annak érdekében, hogy valóban elmondhassuk magunkról azt, hogy egészséges életmódot követünk. Lássuk, mit is jelent pontosan ez a fogalom!

Az egészséges életmód alapjaként általában 8 alapelvet szoktak felállítani. Ezek mindegyikének betartása szükséges ahhoz, hogy valaki egészséges életmódot folytató emberré válhasson. A 8 alapelv elemei a következők: megfelelő táplálkozás, rendszeres testmozgás, elegendő mennyiségű vízfogyasztás, a napfény éltető erejének mindennapi élvezése, helyes légzéstechnika elsajátítása, mértékletesség az élet minden területén, elegendő pihenés és nyugalom megteremtése, valamint a testi-lelki egyensúly kialakítása is elengedhetetlen alkotórész.

Amennyiben Te is szeretnél egészséges életmódra áttérni, fontos, hogy soha ne egyik napról a másikra akard megváltani a világot. Az életmódváltás egy hosszabb folyamat, amihez fokozatosan hozzá kell szoknod az idő múlásával. Még, ha kezdetben szokatlan is lesz az új életmódod, biztos lehetsz benne, hogy hozzá fogsz szokni, ha hagysz elegendő időt önmagad számára.

Amikor teljesen kialakult benned a testi-lelki egyensúly, akkor már bátran kimondhatod azt, hogy egészséges életmódot folytatsz! A táplálkozás egy igen fontos eleme az egészséges életmódnak.

Fontos azonban megjegyezni azt, hogy a táplálkozásra nem élvezeti forrásként kell tekinteni. Azért eszünk, hogy éljünk, és nem fordítva, vagyis nem azért élünk, hogy együnk! A táplálkozással az egészségi állapotot nagymértékben lehet javítani, csupán egy kis odafigyelésre van szükség.

„Ételed legyen orvosságod, és orvosságod legyen ételed” – figyelmeztetett egykoron Hippokratész is erre a nagy igazságra. Te áttértél már az egészséges életmódra vagy még csak most vágsz bele?