Mit kell enned sportolás előtt? Valamint, mit fogyassz közben és utána?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Igen gyakori kérdés az, hogy vajon mit is kell ennünk sportolás előtt, illetve szabad-e egyáltalán bármiféle ételt magunkhoz venni mielőtt edzeni indulnánk? Vannak, akik arra esküsznek, hogy éhgyomorra a legjobb futni, ezért kora reggel, evés előtt vágnak neki a kilométereknek. Ezzel szemben vannak olyanok is, akik egy igen kiadós, szénhidrátban bővelkedő reggeli után vágnak bele a sportolásba. Vajon melyik a jobb? Általánosságban véve elmondható, hogy edzés előtt 1-1,5 órával nem igazán javasolt étkezni! Futás közben ugyanis, könnyen émelyegni kezdhetsz, éppen ezért, jobb, ha nem közvetlenül a testmozgás előtt falsz fel három szendvicset.

Egy könnyű reggeli azonban mindenképpen belefér, hiszen a mozgáshoz energiára is szükséged van! Egy alacsony zsírtartalmú turmix például kiváló választás a reggeli futás előtt. A turmixot banán, méz és mandula felhasználásával készítsd el. A méz és a banán telis tele van tápanyagokkal és könnyen felszívódó szénhidrátokkal, így elegendő energiát biztosítanak a testednek a mozgáshoz.

A mandula pedig, egy telítetlen zsírt tartalmazó mag, amely szintén lendületet ad neked a testmozgáshoz. Edzés előtt egy pohár könnyű turmix elfogyasztásával garantáltan jót teszel a szervezetednek, a sportolás előtt és az émelygéstől sem kell majd tartanod! Ugyancsak gyakori kérdés az, hogy szabad-e enni testmozgás közben. Mit tehetsz, ha elfogy az energiád? Sport közben jó szolgálatot tehet egy energiát adó müzli szelet.

Készíts mazsolából, pekándióból és lenmagból keveréket, amelyet alaposan turmixolj össze, majd fagyaszd le az egészed. Így a keverék remekül összeáll, és máris viheted magaddal, hogy futás közben elfogyaszthasd! Testmozgás után gyakran jelentkezik farkaséhség.

Ez egy teljesen természetes jelenség, hiszen a tested igen sok energiát elhasznált a testmozgás során. Ekkor azonban nem szabad elcsábulni és felfalni a hűtő tartalmát. Fogyassz el egy joghurtot, amelybe némi bogyós gyümölcsöt is belekeverhetsz. Abban az esetben viszont, ha edzés előtt és közben is veszel magadhoz némi táplálékot, biztos lehetsz abban, hogy a farkaséhség sem fog jelentkezni.

Te mikor, mit és mennyit szoktál enni testmozgás előtt, közben és után? Szoktál egyáltalán enni ilyenkor vagy éhgyomorra végzed az edzéseidet? Mik a tapasztalataid, mikor megy jobban a testmozgás, evés előtt, vagy evés után?