Mit kell tudni az izomgörcsről?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Az izomgörcs valószínűleg senkinek nem ismeretlen kellemetlenség. De mi is történik olyankor, mikor begörcsöl valamink? Izomgörcsnek nevezzük a tartós, fájdalmas, önkéntelen izomösszehúzódást. Leggyakrabban a lábfejen és a lábakban fordul elő, ám minden izmot érinthet. A legjobb ellenszer a masszírozás és a nyújtás, megelőzésének legjobb módja pedig a megfelelő táplálkozás. Az izomgörcs a sportolókat, nehéz fizikai munkát végzőket, folyamatos álló- vagy ülőmunkát végzőket érinti, de az egyszerű magnéziumhiány is ilyen tünetekkel jár. Ha a görcs a testmozgás alatt vagy közvetlenül az után lép fel, valószínűleg a mozgás közben, az izomban felhalmozódott tejsav az oka.

Ha a gyakorlatokat meleg időben végezzük, a kiszáradás is görcsöt okozhat. Ilyen esetekben az izotóniás italok segítenek leggyorsabban pótolni az elveszett vizet és ásványi anyagokat. A kiszáradás elkerülésének legjobb módja, ha az edzés előtt és közben is folyamatosan pótoljuk az elveszett folyadékot.

Az edzés közben óránként egy liter folyadék pótlása szükséges, nagyon meleg időben előfordulhat, hogy sótabletta fogyasztása is szükségessé válhat, bár ezt már kezdik teljesen felváltani a különböző, jobbnál jobb sportitalok.

A lábgörcsök nem csak a magnéziumhiányt vagy kiszáradást jelezhetik, hanem kálciumhiányra is utalhatnak. A kálcium pótlása legkönnyebben a tejtermékekkel történhet, melyek napi szintű fogyasztása mindezidáig ajánlott volt.

Jelenleg a tejtermékek megítélése nem olyan egyszerű, vannak elméletek arra vonatkozóan is, hogy több káros hatásuk van, mint amennyi hasznuk.

Ezt azonban még nem bizonyították. A járás közben fellépő lábfájdalmak, lábgörcsök érszűkületre is utalhatnak, a görcsöt ilyenkor is az izom nem megfelelő ellátása okozza. Az időskori lábgörcsöket B12 vitaminnal lehet mérsékelni, ezt tojásban, halakban, sajtban és sertéshúsban lehet megtalálni.

A sűrűn jelentkező izomgörcsökkel mihamarabb orvoshoz ajánlott fordulni. Az okok megállapítása és megszüntetése nagyon fontos, hiszen az izomgörcsök számos okozója más problémákat is előidézhet szervezetünkben. A kálciumhiány sem csupán izomgörcsöt okoz, hanem csontritkuláshoz is vezethet.