Mit sportolj, ha túlsúlyos vagy?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A rendszeres testmozgás elengedhetetlen részét képezi az egészség megőrzésének. Igen ám, de mit tehet az, aki jelentős túlsúllyal küszködik? Amennyiben Te magad is túlsúlyos vagy, ám elhatároztad, hogy lefogysz és rendszeresen sportolni fogsz, mert egészségesebbé szeretnél válni, akkor bizonyára számodra is nagy fejtörést okoz az, hogy vajon mit is kellene csinálnod. Milyen sportot kellene választanod annak érdekében, hogy egészségesebbé válj, és a sportsérüléseket is elkerülhesd? Tény, hogy egy túlsúlyos ember nem végezhet akármilyen testmozgást, mert a nagy súlytöbblet miatt az ízületek kifejezetten nagy terhelésnek vannak kitéve. Éppen ezért, ha túlsúlyos vagy, jobb, ha elfelejted a futást!

A futás nem neked való, hiszen a boka és a térd ízületeidet rettenetesen megterheled azzal, ha elkezdesz odakint futni, pláne, ha ezt a betonon végzed! Egy túlsúlyos személy általában magas vérnyomással is küszködik, ezért mindenképpen olyan sporttevékenység űzésére van szükség, amely mind a túlsúlyosoknak, mind pedig a magas vérnyomással küszködőknek biztonságosan végezhető.

De melyek ezek a sportok?

Tökéletes választás lehet például az úszás, vagy a vízi torna is. Az úszás kiváló ízületkímélő sportnak számít, emellett pedig a testet is nagyszerűen átmozgatja, így kifejezetten jó kalóriaégető hatással bír. A fogyást elősegíti, a testet edzi, a szervezetet erősíti, a kedélyállapotot pedig javítja.

Jó hatást gyakorol emellett az izmokra és a keringési rendszert is kíméli, ezért az úszás egy olyan sport, amely a magas vérnyomásban szenvedők és a túlsúlyosak számára is kifejezetten ajánlott. Nem szeretsz úszni? Akkor sem kell elkeseredned, hiszen akár kerékpározhatsz vagy sétálhatsz, túrázhatsz is! Vannak, akik úgy vélik, hogy sétával nem lehet fogyni!

Ez azonban nem így van, hiszen a séta is egy remek mozgásforma. Amennyiben nincs időd sportolni, bőven elég az is, ha gyalog jársz a munkahelyedre és a boltba is. A séta remekül formálja a lábakat, a feneket és persze az ízületeket is kíméli. A szabadban végzett testmozgás pedig kifejezetten jó hatással van a szervezetedre, immunrendszeredre és keringési rendszeredre. Te milyen sportot űzöl rendszeresen?

Odafigyelsz arra, hogy olyan testmozgást végezz, amely kíméli a keringési rendszeredet és az ízületeidet is? Milyen egyéb dolgokat teszel az egészséged megőrzése érdekében?