Mit sportoljon a gyerek?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Mozgásszegény társadalmunkban alapvető, sőt mi több létfontosságú kérdés, hogy gyermekünk sportoljon valamit. Sajnos a mai fiatalokat nagyon nehéz kimozdítani a négy fal közül, de amennyiben leülünk, és átbeszéljük vele, hogy miért is fontos nagyon a sport egy fejlődő szervezet számára, könnyedén rávehetjük a rendszeres mozgásra. Ha a legnehezebb akadállyal megküzdöttünk, akkor már csak azt kell eldönteni, hogy mit is sportoljon az a gyerek?

A legfontosabb ezzel kapcsolatban mindig az, hogy ne erőltessünk rá gyermekünkre semmit sem, ezért hagyjuk, hadd válasszon ő maga. Hiába tetszik például nekünk a kosárlabda, ha ő inkább focizni szeretne. Természetesen higgadtan ezen a téren is terelgethetjük őt, ehhez azonban tudni kell, hogy mire van szüksége gyermekünknek.

Ha például szeretnénk ügyességét fejleszteni, mellette pedig állóképességét és csapatban való együttműködési képességeit, akkor mindig válasszunk valamilyen csapatsportot, például különféle labdajátékokat, ahol fontos az összjáték, a csapatmunka, valamint az ügyesség is. Mindegy, hogy az foci, kosár vagy kézilabda, a lényeg a mozgás lesz.

Amennyiben gyermekünk túl félénk, ezen felül pedig nem ártana neki, ha egy kicsit erőnlétét is fejlesztenénk, akkor a labdajátékok helyett inkább valamilyen küzdősportra írassuk be.

Nem kell rögtön megijedni, nem fogják bucira verni a picit, ha megfelelő sportot választunk neki, így például a karate vagy a kick-box esetén nagyon szigorú szabályrendszerek és védőfelszerelések vannak, amelyeket ha beszerzünk, biztosan biztonságban fejlődik majd gyermekünk nem csak testileg, hanem lelkileg is, hiszen a küzdősportok minden esetben az önbizalomra is jó hatást gyakorolnak.