Mit tudunk a sportszívről?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A Sportszív fogalmával nem biztos, hogy mindenki találkozott már, sőt valószínűleg akadnak olyanok, akik nem is tudják, hogy ilyesmivel rendelkeznek. Nem kell megijedni, egy kimondottan előnyös dologról van szó, melyet először Sir William Osler írt le 1892-ben. Ekkor még nem lehetett gyakorlati szempontból vizsgálni a jelenséget, de mára már megvan az ehhez kellő technikai háttér, így teljes egészében vizsgálható a sportszív.

A sportszív kialakulása egy természetes válasza a szervezetnek a magasfokú, rendszeres, intenzív fizikai teljesítményre. Ha megfigyeljük, hogy egy kiadós edzés után a kar és lábizmaink feszesebbek, erősebbek, szemmel láthatóan is, már meg is érthetjük a dolgot.

A szabad szemmel nem látható izmok esetében is bekövetkezhet ez, így a szívnél is. A rendszeres testmozgás hatására, ahogy más izmaink esetében is történik, a szívizom tömege megnő, ereje szintúgy, a pumpálás sokkal erőteljesebbé válik, valamint újabb kis hajszálerek nyílnak a szívben, melyek növelik annak oxigénellátását. Ezek a hajszálerek a szívizomzat tömegnövekedésével egyenes arányban alakulnak ki, így az erezettség folyamatosan gondoskodik a szív aktuális tömegének megfelelő ellátásáról.

Az élsportolók körében ennek veszélye is van. A túl nagy terhelés hatására, túl gyorsan bekövetkezett szívtömeg növekedést nem tudja követni a hajszálerek kialakulása és így nem lesz képes az érrendszer megfelelő mennyiségű oxigénnel ellátni a szívet. Ennek következtében a koszorúérrendszer hibátlansága ellenére is bekövetkezhet szívinfarktus, kitágult, erőtlenül működő szívizomzat, vagy ritmuszavar. Akár halálos következmények is előfordulhatnak.

A szív és érrendszeri megbetegedések leghatékonyabb ellenszere a heti minimum három alkalommal végzett egy órás sport. Azonban sok öröklött vagy szerzett szívbetegség, mint például a koszorúérbetegség, billentyűbetegségek, ritmuszavarok esetében lehet, hogy a tünetek csak akkor jelentkeznek, mikor intenzív terhelésnek lesz kitéve a szív.

Ha sport közben bármi furcsát érzékelünk, azonnal fel kell keresni az orvost, mert lehet, hogy legközelebb nem csupán egy szokatlan érzés jelentkezik szívtájékon, hanem sokkal komolyabb meglepetésben lesz részünk.
Mindezek fényében azok számára, aki rendszeresen sportolnak vagy főleg élsportolók, nagyon fontos a folyamatos szűrés.

A sportkardiológia feladata, hogy kiszűrjön minden olyasmit, ami miatt az adott személynél a sport szív- és érrendszeri szempontból veszélyes lehet.

A sima kardiológia és a sportkardiológia nagyon eltér egymástól,  amiatt, hogy a sportkardiológia teljesen más eredményekkel dolgozik, mivel élsportolók eredményeire szakosodott.