Mit tudunk az ín- és szalagszakadásról?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Az ín-és szalagszakadást a köznyelv egyszerűen csak ínszalag szakadásnak nevezi. Tudjuk, hogy nagyon kellemetlen és a nem megfelelő bemelegítés, nyújtás és nem szakszerű edzésgyakorlat végzésének eredménye lehet. De mit tudunk még róla? Valójában szakadás következhet be akkor is, ha egy rossz mozdulatot teszünk. Egyetlen rossz lépés egy sima séta közben könnyedén okozhatja az ínak, szalagok húzódását, részleges vagy teljes szakadását. Elsősorban a legnagyobb terhelésnek kitett térdizületnél jönnek létre a szakadások, mégpedig az elülső részen, az elülső keresztszalagnál.

A sportsérülések 70%-át ennek részleges vagy teljes szakadása teszi ki, a húzódások pedig nagyon gyakoriak. Ha a sportsérülésként létrejövő szakadásról van szó, akkor elmondható, hogy azok a profi vagy hobbi sportolók a legérintettebbek, akik olyan sportot űznek, melyben gyakran kell, hirtelen irányt változtatni, vagy csavaró, tekerő mozdulatokat végezni, csavart testtartásba állni gyorsan és hirtelen, esetleg így végezni erőkifejtést.

Szintén gyakori baj az Achilles-ín szakadása, pedig az emberi test legvastagabb ínjáról van szó. Ez az ín köti össze a vádlit a sarokcsonttal és vastagsága, szívóssága ellenére van olyan mozdulat, amivel könnyű sérülést okozni neki. A sportolók közül a legnagyobb számban a labdarúgók és a kosárlabdázók szenvednek el részleges vagy teljes szakadásokat, pályafutásuk alatt akár többször is.

Egy focimeccset nézve, sokszor láthatjuk, hogy egy játékost levisznek a pályáról, mert nem tud lábra állni. Ritka esetben csonttörés az oka, általában ficam vagy valamiféle izületi sérülés, szakadás, húzódás. A felépülés igen sokáig tart, hiszen egy sérült izületet nem lehet hamar ismét nagy terhelésnek alávetni. A teljes gyógyulás szükséges ahhoz, hogy ne vállaljon valaki nagy, akár végzetes kockázatot a pályára való visszatéréssel.

A szalagszakadás néha olyan következményekkel jár, amit mindenki szeretne elkerülni. Nagyon ritka eset, de akár a sportolási lehetőség megszűnését is okozhatja egy nagyon komoly ín vagy szalagsérülés. Műtéttel sok minden korrigálható, mára már a szalagok cseréje is megoldható, de jobb rá inkább vigyázni, mint utólag foltozgatni. Az ín- és szalagszakadás sokkal gyakoribb az idősebbek esetében.

A fiataloknál sokszor előbb szakad el maga az izom, mint az ín, a szalagok, mivel ezek még nagyon rugalmasak egy fiatal szervezetben. Ha azt vesszük észre, hogy valahol nagyon fáj, görcsöl, esetleg el is kezd megduzzadni, majd kékülni az izület vagy az a rész, ahol szalagok futnak, biztosra vehetjük, hogy legjobb esetben is meghúzódott az ínszalagunk. Azonnal orvoshoz kell fordulni.