Mozgással a betegségek ellen!

Publikálás: | Szerző:
 

Hogyan segíti a rendszeres sportolás a betegségek megelőzését és kezelését?

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás távol tartja a plusz kilókat, segít a stressz legyőzésében, jó közérzetet biztosít és hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. A rendszeres sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de képes megelőzni bizonyos betegségek kialakulását és fontos szerepet játszik kezelésükben, rehabilitációjukban is.

Mindannyian ismerjük az egészséges életmódra vonatkozó alapelveket: káros szenvedélyek -dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás mellőzése, magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételek kerülése és a rendszeres testmozgás mind egészségünk megőrzését szolgálja.
Sajnálatos módon azonban hazánkban drámaian nő a túlsúlyos, magas vérnyomástól, cukorbetegségtől, magas koleszterinszinttől  szenvedők száma. Ennek oka egyértelműen a nem megfelelő étkezési szokások és a mozgáshiányos életmód terjedésében keresendő. Megfelelő odafigyelés mellett azonban idejében felismerhetjük a kezdeti eltéréseket, a kórfolyamatot megelőzhetjük vagy kialakult kórkép esetén visszafordíthatjuk és ezzel megelőzhetjük a súlyosabb kórképek kialakulását. A rendszeres, minimum heti három alkalommal végzett, minimum 1 órás kardió mozgás nemcsak kellő edzettséget biztosít, de segítségével -különösen megfelelő étkezési renddel kiegészítve- a magasabb vércukor, vérzsír és vérnyomásértékek is normalizálhatóak.

Az életmódterápia elkezdése soha nem késő! A szakszerűen végzett fizikai aktivitás hatására a szív izomzatában olyan kis hajszálerek alakulnak ki, amelyek képesek átvenni többé-kevésbé a beszűkült vagy elzáródott koszorúerek szerepét, így biztosítva a szív jobb vér- és oxigén ellátottságát. Így szakorvosi felügyelet mellett végzett speciális testmozgás még azok számára is jelentős előnyökkel jár, akik akár szívinfarktuson is átestek már és állapotuk javítására sem műtéti sem további gyógyszeres lehetőség nincsen már. Modern kardiógépeken (futópad, elliptika, szobakerékpár-ergométer, evezőgép) az orvos utasításainak figyelembevételével beállítható az ellenállás Watt értéke akár speciálisan rehabilitációs célokra is. Így ezek használata idős, esetleg betegségből felépülő felhasználók számára is javasolt lehet.