Mozgással a fázás ellen

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Jön a tél, az ősz kellős közepén járunk, egyre hidegebb az idő. Mit lehet tenni? Megihatunk finom krémes, meleg italokat, jól beöltőzhetünk és beindíthatjuk a fűtést, ám nem kell ilyen puhánynak lenni. A hideg önmagában nem tesz rosszat, sőt, a baktériumok, vírusok nem igazán szeretik, ezért ha egészségesek vagyunk, akkor a 16 fokos hőmérséklet sem fog kifogni rajtunk. Természetesen a hidegben nem lehet fogyókúrázni és salátán élni, kell a fűtőanyag, azaz a szénhidrát. Nyilvánvalóan megfelelő mennyiségű folyadékra is szükség van, mert a gyorsabban száguldó, hígabb vér sokkal nagyobb meleget csinál odabenn, mint a pangó erek. De van itt még valami. A mozgás a hideg ellen az egyik legjobb megoldás.

Aki ülő életmódot folytat, lustálkodik, nem terheli fizikumát semmivel, még a 20 fokban is képes fázni. Ha úgy érezzük, hideg van, végezzünk néhány megerőltető gyakorlatot és máris megindul a vérkeringés.

Ez nem azt jelenti, hogy télen nem kell befűteni, csak óránként csinálni néhány fekvőtámaszt, hanem azt, hogy az aktív életmód a szervezet számára még megfelelő, ám inaktív életmódot folytatók számára túl hidegnek tűnő hőmérsékleten is tökéletes komfortot jelent. Ha hajlamosak vagyunk a fázásra, akkor lehet, hogy egy kicsit vérszegények vagyunk.

Ezt orvossal ki kell vizsgáltatni. Ha ilyen probléma nincs, akkor könnyen lehet, hogy nem mozgunk eleget, így szervezetünk, mondjuk úgy, le van ülepedve és a fűtést nem tudja hatékonyan megoldani. Ez pedig nem egészséges. Nem csak az egészségtelen, hogy fázunk. Nem. Az inkább egy jel, hogy valami nincs rendben.

A leülepedett szervezet nem csak a megfelelő hőmérsékletet nem tudja szabályozni, de sok más alapvető feladatot sem tud olyan hatékonyan ellátni, mint kellene. Érdemes ilyenkor változtatni az életmódunkon. Sokkal több, valódi tápértékkel rendelkező ételt kell fogyasztani, meg kell inni a napi minimum folyadékmennyiséget, pótolni kell a vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint rendszeresen kell mozogni, hogy a keringési rendszer felélénküljön.

Reggelente, mielőtt kilépünk a téli utcára, hogy munkába vagy iskolába induljunk, érdemes egy kis reggeli tornát végezni. Sokkal kevésbé fogunk fázni, ráadásul a napot a szervezet felpezsdítésével kezdjük, minden egyes szervünk felébred, beindul az anyagcsere, és szellemi teljesítőképességünk is jobb lesz azáltal, hogy az agy oxigénellátása javul.