MUFA-k és PUFA-k, azaz az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A táplálkozás nagyon fontos tényező. Nem csak az a lényeg, hogy mennyiségre és ízre megfelelő legyen, hanem az is, hogy minőségre is kiváló ételeket vigyünk be a szervezetünkbe. Ahhoz, hogy egészségesen étkezhessünk, tudnunk kell néhány alapvető fogalomról. Az emberek angy része ügyel a megfelelő szénhidrátok fogyasztására és már egyre többen mérséklik a cukor és zsírok bevitelét is. De menjünk bele még mélyebben a témába és nézzük meg, mely zsírsavak tehetnek sokat az egészségünkért.

Ha étkezésről van szó, számtalan típusú étel közül lehet választani. Van, aki nyersen szereti megenni,a mit csak lehet, van aki főzi, grillezi, párolja, vagy sütőben, esetleg olajban süti meg, amit meg akar enni. De vannak olyanok is, akik étteremben, gyorsétkezdében esznek, vagy félkész ételt visznek haza.

Nos, nem mindegyik étkezési megoldás jó. A szervezetnek szüksége van zsírokra, de nagyon nem mindegy, hogy milyen zsírokat viszünk be. A zsírsavak közül az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak a jók.
Az egyszeresen telítetlen zsírsaval, melyek angol rövidítése MUFA, a jelek szerint védik az embereket a hasi elhízástól.

Az olajbogyóban, olivaolajban, dióban és magvakban, fekete csokoládéban és az avokádóban találhatók meg ezek a telítetlen zsírsavak, ezért minden étkezésénél  érdemes ezek valamelyikéből enni. A többszörösen telítetlen zsírsavak, melyeknek angol rövidítése PUFA, szintén nagyon jótékony hatásúak. Ezek a halban, dióban, mogyoróban és magvakban találhatók.

Egy holland kutatás kimutatta, hogy a PUFA fogyasztása a telített zsrsavakhoz képest felgyorsítja az anyagcserét. A többszörösen telítetlen zsírsavakat a szervezet sokkal gyorsabban dolgozza fel.

Az átlagos étrendben általában a kellténél több az n-6, azaz omega-g PUFA, tehát érdemes előnyben részesíteni a hosszú láncú n-3 többszörösen telített Zsírzssavakat, ismertebb nevükön az omega-3 zsírsavakat. Ezek leginkább a lenmagban, dióban, babban, lazacban, valamint olivaolajban találhatók meg.

A  kutatók azt feltételezik, hogy az omega-3 zsírsavak valószínúűleg azért segítik elő a fogyást, mert gyulladásgátló hatásuk van. (A szervezetben lévő gyulladás és az elhízás között szoros kapcsolat van.) Ezeket az egészséges zsírokat még a szív- és érrendszeri betegségekkel szembeni védelemmel, és a jó hangulattal is összefüggésbe hozzák. A nőknek naponta 1,1 g omega-3-at, a férfiaknak 1,6-ot javasolnak fogyasztani.