Nagy veszélyeket tartogathat a hirtelen megkezdett testmozgás

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Rengeteg olyan fogyni vágyó létezik a világon, akik egy hirtelen jött ötlettől vezérelve elhatározzák, hogy márpedig mostantól edzeni kezdenek. Ennek hatására azonnal, bemelegítés nélkül elkezdenek felüléseket végezni, vagy elmennek futni, esetleg csatlakoznak egy csoportos edzéshez. Mindez azonban egy rendkívül kétélű kard, ha ugyanis korábban nem volt semmiféle testmozgással kapcsolatos gyakorlatunk, a hirtelen megkezdett sport komoly problémákat idézhet elő. Egy amerikai tanulmány szerint ugyanis amennyiben az inaktív, mozgásszegény életmódot folytató embereket vesszük számításba, akkor esetükben a hirtelen megkezdett sport, avagy testi megerőltetés, akár harmincszorosára is növelheti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Ez azonban még nem minden, ilyen esetben ugyanis sokkal nagyobb lesz a valószínűsége például a sportsérüléseknek, legyen szó ízületi szalagszakadásról, izomszakadásról, csonttörésről vagy csak egyszerű rándulásról. Még magasabb rizikófaktorba esnek azok, akik nem csak általánosságban véve inaktívak, hanem ezen felül még más rizikófaktorok is érintik őket, tehát túlsúlyosak, cigarettáznak, esetleg magas a vérnyomásuk.

Esetükben már nem csak a hirtelen megkezdett sporttevékenységek jelenthetnek nagy veszélyt, hanem, a komolyabb fizikai terheléssel járó hétköznapi teendők is.

Mindez nem jelenti azt, hogy amennyiben mozgásszegény életmódot folytatunk, akkor abba törődjünk is bele, a sport ugyanis rendkívül hasznos, hiszen javítja az állóképességet, a szív- és érrendszer állapotát, fogyaszt és csökkenti a cukorbetegség, valamint számos más probléma kialakulásának lehetőségét, esetleg tüneteit.

A fentiekben a kutatást végző szakemberek mindössze a fokozatosságra szerették volna felhívni a figyelmet, a hirtelen, előzmények nélkül megkezdett testedzés ugyanis óriási terhelést ró a szívre, de még inkább az ízületekre és az izmokra.

Ezért fontos, hogy a mozgásszegény életmód után először járjunk el sétálni és kerékpározni, majd kocogni és csak utána vállaljunk be egy komolyabb edzőtermi megmérettetést, esetleg valamilyen csapatsportot.

Érdemes kezelőorvos véleményét is kikérnünk, mielőtt sportolni kezdenénk, a huzamosabb mozgásszegénység, valamint az elhízás ugyanis olyan rejtett betegségeket is előidézhettek bennünk, amelyek a sport során nagy kárt okozhatnak bennünk.