Nagyon negatívan hat a stressz a mozgásszervekre is

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A stressz ma már sajnos a legtöbb ember számára hozzátartozik a mindennapi élethez, ellenben vannak olyan emberek, akiket ez a probléma már nem csak lelkileg, hanem testileg is megvisel, a stressz ugyanis sajnos a mozgásszervekre is negatív hatással van, ezen felül pedig már egészségügyi problémákat is képes előidézni. A stressz hatására sokaknál mozgásszervi problémák is jelentkezhetnek abban az esetben, ha a probléma huzamosabb ideig fennáll. Az orvostudományi kutatások bebizonyították, hogy a stressz, valamint a mozgásszervi rendszer nagyon szoros kapcsolatban áll egymással, lévén a stressznek eredetileg az volt a feladata az emberekben, hogy vészhelyzet esetén aktiválni tudja a plusz erőforrásokat, a mozgásszervek tartalékait, amelyek így minden izmot mozgósítottak például a meneküléshez.

Ha ez a felfokozott állapot huzamosabb ideig fennmarad, akkor az nagyon súlyos problémákat hozhat magával, így gondoljunk csak arra például, hogy ha megijedünk vagy feszültté válunk, egyszerre mennyi izmunk rándul össze. Ha a stressz huzamosabb ideig fennáll a szervezetben, ez az izomfeszülés tartóssá válik, ami természetesen kiváló táptalaja a mozgásszervi problémáknak, amit a leghatásosabban természetesen a rendszeres mozgással tudunk elkerülni.

Ha például valaki nagyon stresszes életmódot folytat, általában sokkal gyakrabban panaszkodik váll- vagy nyakfájdalmakra, ami nem azért van, mert például túl sokat ül, vagy rossz a tartása – nyilván ez is közrejátszhat ritka esetben –, hanem azért, mert izmai folyamatosan feszülnek, ami öntudatlan folyamat.

Mindez annyira ösztönös, hogy hiába is figyelünk már arra, hogy tudatosan lazítsuk el izmainkat, egy idő után görcsös fájdalmak jelentkezhetnek, aminek oka például, hogy a stressz hatására vállainkat felemeljük – lényegében egyfajta támadó, védekező pozíciót veszünk fel –, ami egy természetellenes pozíciót eredményezve a többi izomcsoportunkra is hatással van.

Ha ez az izomfeszülés és izomgörcs hosszabb távon is fennmarad, kezeletlenül izomcsomók és érzékeny pontok is kialakulhatnak, amelyek következtében krónikus fájdalom is könnyedén kialakulhat. Minél tovább fennáll ez a súlyos állapot, a testi problémák annál fokozottabb feszülést eredményeznek majd, és nem csak fizikailag, hanem lelkileg is számíthatunk a harmónia megbomlására szervezetünkben, ami egyre komolyabb és súlyosabb problémákat idézhet elő.

Tegyünk ellene, és mozogjunk rendszeresen, ami nem csak a stressz levezetése miatt kiváló, hanem a fájdalom ellen is!