Napjaink nagy „megváltója” a jóga

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Egyre többen döntenek úgy, hogy javítanak életminőségükön és hol máshol lenne érdemes kezdeni, mint az egészségi állapotnál. Napjainkban az egészséges ember roppant ritka. Az életmód egyre gyorsabb, egyre űzöttebbek vagyunk, a sok stressz a boldogság útjába áll és sok esetben a világ hatásaira válaszul adott önkéntelen kapzsiság is. A fizikai oldalon is kihat mindez, de az meg pláne, hogy a levegőnk egyre szennyezettebb, az ételeink egyre kisebb tápértékkel rendelkeznek, egyre rosszabb minőségűek és a felgyorsult életritmus sokszor nagyon egészségtelen táplálkozási szokásokat hoz magával.

Mindezek mellé pedig a sport elhanyagolása, a testünk izmainak, keringési rendszerének, tulajdonképpen egész működésének elhanyagolása a jellemző. A jóga kiváló eszköz mindezek javítására. Nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy ha valaki jógázni kezd, akkor máris frissebb levegőt szív be és az ételei is jobb minőségűek lesznek, mert erre, mivel a varázslat csak a filmekben létezik, nincs reális lehetőség.

A jóga másban segít. A jóga segít levezetni a stresszt, megnyugtatja, elcsendesíti az elmét, így az jobban tud önmagára figyelni, regenerálódni és regenerálni. A boldogtalanság, elégedetlenség érzése is csillapítható a kellő önismeret és a jó közérzet kialakításával, melyet a jóga nagy mértékben bír támogatni. A különleges légzési technika elsajátításával a keringési rendszerünk, az anyagcserénk ideális működésre áll be, minden egyes részünk el lesz látva a kellő tápanyaggal, oxigénnel és a rendszereink is „át lesznek mosva”.

Erre nagyon nagy szükség van ahhoz, hogy ne legyünk egyre elnehezültebbek, ne „macskásodjanak el” a tagjaink, az apróbb részeink. A különleges légzési technika mellett a jóga a mélyizmokat is erősíti, melyek a tartásunk javulását és erősségét adják. A hátfájás, a nyaki fájdalmak legnagyobb része a rossz tartásra vezethető vissza, a rossz tartás pedig a gerinc nem megfelelő tartásából fakad.

A gerincük pedig azért nem tartja magát rendesen, mert azok az izmok melyek a gerincünk tartásáért felelősek, gyengék, így nem tudják ellátni a feladataikat. A mély hátizmok és a gerincfeszítő izmok a gerincünk mentén, nagyon nehezen edzhetők, erősíthetők. A jóga rendszerének létezése ezért különösen nagy szerencse, hiszen ezzel a módszerrel, a jóga ere vonatkozó gyakorlataival anélkül erősíthetjük ezeket az amúgy rendszerint elhanyagolt, de alapvető fontosságú izmokat, hogy „beleszakadnánk” vagy mindenféle személyi edzőt fogadnánk magunk mellé.

A test rugalmassága, hajlékonysága is nagyon fontos. A jóga nyújtógyakorlatai aránylag rövid időn belül nagy javulást hozhatnak e téren is, miközben élmény és kellemes érzés ezek kivitelezése, nem pedig fájdalmas, sanyarú nyújtás, megerőltetés. A kellően hajlékony test sokkal jobban erezett, így a szervezet legnagyobb része el van látva oxigénnel, könnyedebb, tisztább, mivel a méreganyagok elszállítása, sőt a bőr alóli és izmokban raktározott zsír elszállítása is sokkal gyorsabb és a test egészében megtörténik.