Náthás vagy? A kakukkfű segít!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A megfázásra, a náthára vagy az influenza tüneteire a legtöbb ember általában a kamillához a hársfához, esetenként a csipkebogyóhoz és a bodzához nyúl segítségért, holott van egy sokkal elérhetőbb, ismertebb fűszernövényünk is, ami az egyik legjobb gyógyír a náthára. Ez nem más, mint a kakukkfű, aminek minden természetes házi patikában ott a helye! A kakukkfű már a mezopotámiai receptkönyvekben is felbukkan, de Egyiptomban is előszeretettel használták, az emberiség tehát már évezredek óta ismeri és alkalmazza is ezt a különleges fűszernövényt, amit Európában baktériumölő hatása miatt a pestisjárványok idején fertőtlenítőként is alkalmazták.

A kakukkfűből nagyon kiváló gyógytea készíthető, ami antibakteriális hatású, képes megvédeni minket a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, de erősíti immunrendszerünket is. Mivel vérbőség fokozó hatása is van, ezért képes javítani a vérkeringést, de kiválóan alkalmazható vérszegénységre is.

Jól kezelhető vele a köhögés, és kiemelkedő nátha esetén is, orrduguláskor inhalálva például biztosan megindítja a makacs lerakódásokat is. Köptető hatással is rendelkezik, de vírusos betegségekre is alkalmazható, sőt mi több, a nőknél a vérzési problémákat és a görcsöket is megszünteti.

A kakukkfű nem ajánlott terhes és szoptatós édesanyák számára belsőlegesen, de külsőleg bárki alkalmazhatja. Párnába rejtve például elősegíti a minőségi alvást, de alkalmazhatjuk fürdővízben is, ami képes enyhíteni a hasgörcsöket. Alkalmazható továbbá gargalizálásra, szájüregi gyulladásra, de bőrgombásodásra is.

Ehhez alkoholban feloldott kakukkfüvet kell alkalmazni a siker érdekében. A növény ezen felül kiváló fűszer húsos ételekhez, és penészre permetezve vagy párologtatva antibakteriális hatása miatt még a penészt is megszünteti a házban.