Néhány tipp kezdő testépítőknek

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 

  • Mielőtt nekilátnál az új mozgástípusnak, menj el egy általános kivizsgálásra. Sokat segíthet, ha felméred a fizikumod, így tudni fogod, mivel kezdd és azt is tudni fogod, ha valami számodra túl megerőltető, ezáltal egészségtelen lenne. Ha túlsúllyal küzdesz, vagy ülő munkát végzel és nem vagy sportember a fizikum felmérését magad is tedd meg úgy, hogy egy lefutsz egy távot időre, megnézed, hogy az alapgyakorlatokból mennyit tudsz szabályosan elvégezni, majd egy hétnyi egyszerű edzés után ismét leméred. Ez megmutatja honnan indulsz és azt is, hogy egy hét alatt mennyit tudtál fejlődni.

  • Légy realista! Állíts össze egy edzésprogramot (ha kell, kérj hozzá segítséget, nem szégyen, hanem hatékonyság). Az edzésprogram legyen olyan, amit az általános erőnléteddel bármikor képes vagy végrehajtani. A folyamatosság, kitartás nagyon fontos, enélkül nincs eredmény. Érdemes először 40-60 perces edzésekkel kezdeni, aztán ahogy fejlődsz, emelkedhet ez akár napi kétórás programmá is.
  • A szív-és érrendszer erősítése nagyon fontos. Úszni, futni, biciklizni, túrázni kell, hogy a szervezetben pompásan száguldhasson a vér, szállítva a fontos tápanyagot. Ez az élet alapvető feltétele, legyen hát egészséges és a lehető legjobb formában. Kezdetben heti háromszor fél óra intenzív kardiózás és intervall edzés meghozza gyümölcsét.
  • Legyenek az edzések változatosak. A testnek, szellemnek és léleknek is kell a változatosság, mert mindegyik hajlamos elunni magát. Minden negyedik vagy hatodik edzésen változtass valamit. Ez fenntartja az érdeklődésed, és az izmoknak is jót tesz. Ha egy gyakorlatot megunsz, változtass rajta vagy tárj át egy másikra. Ha csökken az érdeklődés, a hatékonyság is vele fog csökkeni, ne engedd!
  • Kezd könnyű súlyokkal. Kezdetben akkora súlyokkal dolgozz, melyek emelgetése nem haladja meg a maximális erőd felét, majd válts a 2/3-ára, végül pedig a maximális erőd 90%-ának használatával eddz!
  • Ha érzed, hogy szükséges, pihenj. Ha kifáradtnak érzed magad, fontos, hogy eleget pihenj. Vegyél vissza a gyakorlatokból, például csak egy szettet csinálj belőlük, vagy hagyj el a súlyokból, ismétlésekből. Szenvedéllyel kell csinálnod, lelkesen, fitten, különben meg fogod utálni az egészet és nem leszel hatékony, a cél egyre távolabb kerül.
  • Mérd magad. Legyél tisztában a kezdeti és a különböző állomások eredményeivel. Mérd magad hetente, így lesz egy fix csekkolási pont, ami folyamatosan mutatja az elért eredményeket. Ez azért is fontos, mert jó motivációt ad és sikerélménnyel gazdagít.
  • Edzés előtt koncentrálj az edzésre, a célodra, edzés közben pedig arra a testrészre, amit éppen dolgoztatsz.