Nehéz helyzetbe kerülnek a szülők!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Hivatalosan is vége van az idei tanévnek, kezdődik a nyári szünet. Két és fél hónapos szabadságot tudhatnak magukénak a nebulók – ezzel egyidőben kezdődik az igazi kihívás a szülőknek!
Két és fél hónap hosszú idő, sok szülőnek összesen nincs ennyi éves szabadsága. Jó, ha két hetet összehozhat egy család magának, de ez édes kevés a nyári diákszabadsághoz képest!

Nem csak a felnőtt felügyelet megoldása okoz gondot, hanem az egészséges táplálkozás kérdése is megoldásra vár! A tanév ideje alatt a szülő csak jobban ráhat a gyerekére, hogy mit egyen és mit ne egyen! Abban biztos lehet, hogy egy nap egyszer kap meleg ebédet; reggelire, tízóraira, uzsonnára könnyebben meg tudja oldani, hogy egészséges ételeket kapjon csemetéje.

De nyáron, mikor jó esetben valamelyik szomszéd vigyázz a gyerekre, nehéz megoldani az egészséges étkezést. Kevés az olyan szerencsés család, ahol az egészséges étkezéssel kapcsolatos nézetek és elvárások családon belül is elfogadottak: gondoljunk csak a nagymamákra, akik élvezettel kényeztetik unokájukat a napi süteménnyel, chips-szekkel, kólával.

A szülő természetesen igyekszik: dolgozik, hogy teljen a táborra, a bébiszitterre, a felnőtt felügyeletre, esténként igyekszik másnapra egészséges, tápláló étket előállítani otthonhagyott gyerekének – de sokszor ez nagyon kevésnek bizonyul.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a nyári időszak alatt a gyerekek háromszor nagyobb mennyiségű egészségtelen élelmiszert fogyasztanak, mint az év többi időszakában. Ez pedig elgondolkodtató, hiszen a nyár nem szólhatna másról, mint a zöldség és gyümölcs kánaán élvezetéről, az egészséges táplálkozásról, a mozgásról. Ehelyett a gyerekek ekkor híznak leginkább!

Mit tehet a szülő? Szülőként hogyan oldod meg a gyerek ellátásával kapcsolatos problémákat? Ki vigyáz a gyerekedre a nyári szünetben? Várjuk az ötleteket, megoldásokat, oszd meg velünk tapasztalataidat!