Nem csak a sok evéstől lehet elhízni

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Az elhízás elsődleges okaként a nem megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozást szokás említeni, valamint ezzel együtt az inaktív, sportolástól mentes életmódot. Valóban ez okozza a legtöbb esetben a problémát, azonban ezen kívül is számos ok vezethet odáig, hogy valakire nem kívánt súlyfelesleg rakódik. A pajzsmirigy és egyéb, hízást okozó betegségektől eltekintve van néhány olyan ok, amire általában senki sem gondol, ha a hízás okai kerülnek terítékre. Nézzük, mitől lehet valaki túlsúlyos akkor is, ha megfelelően táplálkozik és mozog.

Alváshiány: A szervezet nyugalmi állapotban működik a legmegfelelőebben. Ha valaki nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéshez, a szervezet stresszként érzékeli a dolgot és beindítja a zsírraktározást. Emellett a stresszes személyek az esetek nagy százalékában a stressz levezetéseként nassolnak, legtöbbször a kései órákban.

Stressz: Mint az előbb is említettük, a stresszre a szervezet többek közt zsírraktározással válaszol. A stresszhelyzetben a biokémiai reakcióink a túlélést szolgálják, így csökken az energiafelhasználás, mert a szervezet takarékos üzemmódra kapcsol, tartalékol, fokozottan termeli azokat a hormonokat, melyek az elhízásért felelősek.

Gyógyszerek mellékhatása: Számos olyan gyógyszer létezik, melyek olyan mellékhatásokkal bírnak, amik közvetlenül vagy közvetetten felelősek az elhízásért. Ezek a gyógyszerek leginkább az antidepresszánsok, a hangulatfokozók, a vérnyomásgyógyszerek, a fejfájás elleni szerek és olyan gyógyszerek, melyeket a cukorbetegség kezeléséért ír fel az orvos.

Ha gyógyszert szedünk, de sportolunk és nem eszünk túl sokat valamint nem stresszelünk, akkor valószínűleg a gyógyszer okozza a hízást. Sok gyógyszernek van alternatív megfelelője, érdemes más típust kérni a háziorvostól

Menopauza: A kor előrehaladtával csökken a szervezet metabolizmusa, ezért a nők nagy része súlygyarapodást vesz észre magán a menopauzával egyidőben.

A hormonváltozás étvágynövekedést, alvászavart és depressziót is okozhat, így ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, valószínűleg itt lesz a plusz kilók felszaladásának oka. Megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással jól kordában tartható a test, legyen szó bármilyen életkorról. Amíg egészségesek vagyunk annyira, hogy mozogjunk, éljünk a lehetőséggel.