Nem csak finomabbak, egészségesebbek is az otthon termesztett zöldségek

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Noha mindenki tisztában van azzal, hogy ami otthon terem, saját kis konyhakertünkben, az mindig finomabb és ízletesebb, nem mellesleg egészségesebb is, a brit Kew Gardens szakértői azonban nemrégiben tudományosan is alátámasztották mindezt, sőt mi több, arra is rávilágítottak, hogy miért nem ezek kerülhetnek a tömegtermelésben gyártott termékek helyett a boltok polcaira. Az első ilyen témájú tudományos összehasonlításban a szakértők paradicsomokat vetettek össze, ezáltal otthon termelteket az áruházakban kapható, makulátlan színű, méretű és formájú változatokkal.

A tesztek során nem csak az derült ki, hogy az otthon termesztett zöldségek értelemszerűen ízletesebbek, hanem az is, hogy tápanyagokban is dúsabbak, tehát sokkal értékesebbek a szervezetünk számára, jobban eltelítik a gyomrot.


A szakértők laboratóriumi kísérletek során bebizonyították azt is, hogy az otthon termesztett paradicsomokban sokkal több a természetes, avagy az emberi szervezet számára nem káros cukor, ezen felül pedig a tápanyagban gazdag vegyületek mellett az antioxidánsok is, amelyek egészségünk megőrzésében, immunrendszerünk védelmében játszanak fontos szerepet.

A Kew Gardens szakértői szerint a legnagyobb baj az, hogy a nagyüzemi keretek között termelt zöldségek esetében nem az íz és az érték a fontos a termelők, valamint a boltok számára, hanem az eladhatóság, ezáltal a forma, valamint a szín, hogy a boltok könnyebben el tudják adni őket.

Ehhez gyakran használnak különféle káros növényvédő szereket, ezen felül pedig mindig előbb szüretelik le a zöldségeket, és mesterségesen érlelik őket, hogy sokkal tovább eltarthatók legyenek. Ebből az következik, hogy a zöldségek nem tudnak annyi tápanyagot magukba szívni, ellentétben a házilag termeltekkel.