Nem csak fűszer, gyógynövény is a fahéj

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A fahéjat sokan csak úgy ismerik, mint egy kellemesen édeskés, esetleg enyhén csípős utóízű fűszert, ami főként karácsonykor használatos, és elsődlegesen süteményekben nagyon finom. Ez mind-mind helytálló kifejezés, azt azonban kevesen tudják, hogy ez a főként Dél-Amerikában és Ázsiában termesztett fűszer egyben gyógynövény is, ami főként mézzel együtt például képes megerősíteni immunrendszerünket, és alaposan megerősíteni minket a vírusok, valamint a betegségek ellen.

A fahéj – ami valóban egy különleges facserje kérgének lehántásából származik – elsődlegesen emésztésserkentő és étvágyjavító hatásáról ismert, de más gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik, így például képes megelőzni a gyomorfekély kialakulását, mert olyan védőréteggel vonja be a gyomor belső rétegét, ami képes megakadályozni a sav maró hatását.

A fahéj ezen felül kiválóan alkalmazható krónikus fáradtság ellen, de képes csökkenteni például koleszterin-szintünket is, ha naponta legalább három kávéskanál fahéjat fogyasztunk el például forró vízben hígítva, esetleg mézzel elkeverve, amivel ráadásul még immunrendszerünket is alaposan megerősítjük.

A fahéj fogyasztása erősen ajánlott továbbá szívbetegeknek is, mert képes rugalmassá, erősebbé tenni a károsodott érfalakat, miközben csökkenti az ízületi fájdalmakat is – különös tekintettel a porckopásból eredeztethető bántalmakat. A fűszernövény képes enyhíteni ezen felül a hólyaghurut kellemetlenségeit, italként fogyasztva pedig fertőtleníti a hólyagot, valamint a húgy-utakat is.

További nagy előny, hogy mivel a fahéj segíti az emésztést, reggeli előtt, éhgyomorra fogyasztva megakadályozza a zsír lerakódását, és segíti a zsírégetés folyamatát, vagyis kiváló természetes fogyasztószer is.