Nem megy egyik napról a másikra!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Az egészséges életmódra való áttérés nem megy egyik napról a másikra. Az oka igen egyszerű: az emberi megszokások sokszor úgy érvényesítik önmagukat, hogy nem is veszed észre! Hiába az elhatározás, ha vannak olyan szokásaid, melyek mindig visszarántanak az egészségtelen megoldásokhoz: szinte rutinosan pakolod be a bevásárló kosaradba a sós rágcsát, pedig minden nap megfogadod, hogy holnap már nem veszed meg. De a rutin győz, és észre sem veszed, mikor már a kosaradban van a sósperec.

Ahhoz, hogy az átállási folyamatot elindítsd először is tudatossá kell válnod: írj bevásárló listát és szigorúan csak azt vedd meg, ami a listán szerepel. Ehhez szükséges egy nagy adag önkontroll, de hogy könnyebben menjen a folyamat, kezdetben, kérj meg valakit a családodból, hogy vásároljon be helyetted: kamasz gyereked, férjed sokat segíthet neked. Lista és kiszámolt pénz a megoldása annak, hogy más ne kerüljön a kosárba csak a fontos tételek!

Az egészséges életmódra való áttérés másik fontos kritériuma, hogy higgy az egészséges életben, és szeresd magad annyira, hogy egészségesen akarj élni. Ez – mondhatni – elengedhetetlen, hiszen önmagad szeretete nélkül nem fog menni az életmódváltás. Önmagad szeretete nélkül mindig lesz valami ok arra, hogy hátráltasson téged az egészséges élet kialakításában.

Ami fontos még, hogy ne legyél türelmetlen magaddal szemben: idő kell ahhoz, hogy az egészséges életnek pozitív jelei megmutatkozzanak. Az idő kérdése pedig attól függ, hogy mennyi ideig nem foglalkoztál magaddal, az egészségeddel.

Persze amíg fiatal az ember, addig mindent félvállról vesz, és sokkal hamarabb regenerálódik a szervezet is, mint az idősebb korban. Így az egészséges életmód pozitív hatásának megmutatkozása függ attól is, hogy hány éves vagy.

Egy harmincéves még nem idősebb, viszont a harmadik X után az emberi szervezet öregedik: látványosabbá válnak a szarkalábak, a szem körüli ráncok is megjelennek, könnyebben rakódik le a felesleges zsírréteg a testre: ezzel is jelezve, hogy változik a szervezeted, változtass az életeden!