Nem mindegy, hogy milyen mozgást választasz a fogyókúra mellé

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A sikeres fogyókúra egyik alapja a rendszeres mozgás, ami nélkül nem lehet tartósan leadni kilóinkat. Noha sokan kínálnak különféle csodaszereket, a valóságban a szervezetnek szüksége van arra, hogy egészségesen szabaduljon meg a súlyfeleslegtől. Nem árt azonban megválasztani, hogy milyen sportot választunk, néhánnyal ugyanis inkább ártunk magunknak, semmint használnánk. A fogyókúra mellett van, aki aerobikozni jár, más csapatsportokat űz, esetleg kocogni vagy konditerembe jár. Ezek hasznos elfoglaltságok az egészséges életmódot kedvelők számára, de testileg korántsem biztos, hogy mindegyik megfelel a számunkra.

Ha például valaki rendszeresen ülőmunkát végez, és hetente csak egyszer vagy kétszer jár el intenzívebb edzésekre, azzal olyannyira túlterheli a szervezetét, hogy az edzetlen izmok, de főként ízületek nagyon könnyen sérülhetnek, károsodhatnak. Magyarországon ma már például népbetegségnek számít az úgynevezett térdízületi arthosis, aminek a leggyakoribb oka a túlsúly, valamint a mellé rosszul kiválasztott mozgásforma.

Szintén negatív hatása van a rosszul megválasztott edzésmódszernek az anyagcsere tekintetében is, amit anaerob anyagcserének nevezünk. Ez főként a túlsúlyos emberekre jellemző, akik túl intenzív fizikai aktivitást választanak maguknak, ezáltal szervezetüket túlterhelik, és az anyagcsere során a szervezetük a szénhidrátraktárakból táplálkozik, és nem a zsírban raktározott energiát égeti el, vagyis a zsírégetés folyamata nem indul meg.

Hogy akkor mégis mi a legjobb megoldás a fogyókúra mellett? Ha testünkön súlyfelesleg van, mellőzzük a nagyon intenzív mozgásformákat izmaink, ízületeink és csontozatunk védelmében. Ha fogyni akarunk, a nem túl intenzív mozgások sokkal hatásosabbak lesznek, hiszen ezek előbb beindítják és fenntartják a zsírégetés fázisát, ezáltal a fizikai kondíciónk javulása mellett biztosan zsírt, és nem szénhidrátot égetünk majd el szervezetünkben.

Ennek megfelelően a leghatásosabb az lesz, ha hetente legalább öt napot egy fél- vagy egyórás gyaloglással töltünk, ami lehet kényelmesebb, esetleg intenzívebb, már-már kocogós stílusú is. Ez nem terheli meg az ízületeket, és már 15-20 perc után elérhetjük a zsírégetés ciklusát, amivel nagyon sok zsírt égetünk el.

Ha már a gyaloglást kevésnek érezzük, és fogytunk is, választhatunk kerékpározást, esetleg futást is, de utóbbit már csak akkor, ha nincs rajtunk túl sok felesleg.