Nincs csonterősítő hatása a tejnek?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A tej kapcsán az emberek már évtizedek óta úgy hiszik, hogy fogyasztása azért fontos, mert magas kalciumtartalma miatt hozzájárul a csontok erősítéséhez. Egy rendkívül reprezentatív svéd kutatás azonban most bebizonyította, hogy bár a tej tényleg egészséges, azonban óriási tévedés, hogy csonterősítő hatásai lennének. Az Uppsalai Egyetem szakemberei egy átfogó kutatásban bizonyították be, hogy azok a nők, akik naponta több mint 3 pohár tejet fogyasztottak el, életük során sokkal többször és nagyobb eséllyel szenvedtek csonttörést, mint azok, akik egyáltalán nem.

A fenti statisztika alapján tehát úgy tűnik, hogy a tej nemhogy jó hatással lenne csontjainkra, hanem éppen ellenkezőleg, inkább negatív hatást gyakorol rájuk – legalábbis nagyobb mennyiségben.

A szakemberek természetesen kiemelték, hogy senki se hagyja abba ezért a tejfogyasztást, de amennyiben nagy mennyiségben ittuk eddig, érdemes mérsékelni a bevitelt, noha a háttérben meghúzódó folyamatokra a szakemberek egyelőre még nem találtak magyarázatot.

Csak feltételezések vannak azzal kapcsolatban, hogy a tendencia mögött valószínűsíthetően a tejcukor áll, amiről már korábban is kiderült, hogy nagyobb mértékben képes felgyorsítani az öregedést, illetve negatívan befolyásolni a csontképződést.

A svéd kutatók ugyanakkor több mint 100 ezer nőt vizsgáltak meg 20 éven keresztül ahhoz, hogy határozottan ki merjék jelenteni a fentieket, tehát a felmérés igencsak reprezentatívnak tekinthető.

Az adatgyűjtés után egyébiránt azt is kiderült, hogy akik valamilyen erjesztett tejterméket fogyasztottak – amiből már kivonták a tejcukrot –, így például joghurtot vagy kefirt, sokkal alacsonyabb csonttörési rátával rendelkeztek, mint a fókuszcsoport tagjai.